Muntatge de Quim Torra seriós i Carles Puigdemont
POLÍTICA

Els indepes esclaten contra ERC i Junts pel primer incompliment del PSOE

Continuen les crítiques des de l'independentisme unilateral: l'expresident Torra es pronuncia sobre el fracàs del català a Europa


Podem situar l'expresident Torra dins la categoria d'independentistes crítics amb la llei d'amnistia. Aquesta classe d'independentistes només veuen a la 'reincorporació' - com va dir Sánchez - dels partits nacionalistes al joc polític una derrota. I la veritat és que no dubten a recordar-ho quan, com ara, els fets els donen la raó o almenys part d'ella.

El català no serà oficial a Europa

Com informava e-notícies ahir mateix, el català no serà oficial a Europa, però Pedro Sánchez ja n'és president . En cert sentit, es veia venir: era una promesa de Junts en clau electoral per guerrejar amb ERC. Però 'de facto' era una mica més aviat simbòlic que feia més fàcil l'objectiu real: l'amnistia.

En aquesta mateixa línia, molts ja avisen que les taules de diàleg són una altra ratera en què Puigdemont s'ha ficat voluntàriament. I això és el que, precisament, ha dit a través de X l'expresident Torra. No sembla haver-lo sorprès que el català no sigui oficial i, així mateix, s'ha permès ironitzar:

'Segur que amb el referèndum pactat segons la Constitució espanyola serà diferent', deia l'expresident per a qui es vulgui donar per assabentat. Certament, és difícil rebatre'l en aquest punt. Perquè, si una cosa secundària com l'oficialització del català no s'ha aconseguit, sembla que un referèndum encara menys.

Torra: 'l'amnistia no és cap victòria'

En qualsevol cas, no és la primera ocasió en què l'expresident Torra s'erigeix com la veu crítica del nacionalisme virtual. Fa menys d'un mes, quan Junts era al candeler amb els seus set diputats, Quim Torra va criticar durament Puigdemont en un article digital . En essència, va dir que 'l'amnistia no és cap victòria' i va insistir en la unilateralitat.

Pel que fa al procés i a l'1-O va dir que 'els pactes polítics i l'amnistia són una esmena a la totalitat'. I va semblar dirigir-se directament a Puigdemont quan deia 'mai hauríem d'encetar cap diàleg que d'entrada situés els límits en la Constitució espanyola'.

En definitiva, un posicionament unilateralista de manual. En els pròxims mesos, de ben segur que tornarem a escoltar Torra amb alguna nova versió del jo ja vaig dir que.. . D'altra banda, el processisme de Junts i ERC segueix el seu camí, que és disputar-se el poder autonòmic.

➡️ Política

Més notícies: