Què passarà quan Carles Puigdemont sigui detingut?
Aquest dijous, el líder de Junts té previst reaparèixer a Catalunya i acabar amb la seva fugida de la justícia
Carles Puigdemont ha anunciat que ja està de tornada a Catalunya. Després de gairebé set anys fugat de la justícia, el líder de Junts reapareixerà en territori català, fet que en provocarà la seva detenció. Si acaba complint la seva paraula, els principals dubtes que queden són dos: quan serà detingut i què passarà un cop sigui arrestat.
La seva detenció
Pel que se sap fins ara, la detenció de Carles Puigdemont es farà efectiva aquest dijous al matí. L'expresident ha anunciat que es presentarà al Parlament per assistir a la sessió d'investidura de Salvador Illa, prevista per a les 10.00 hores.
Tot i això, una hora abans, entitats afins a Puigdemont, com l'ANC, els CDR o el Consell de la República, han organitzat un acte al Passeig Lluís Companys, on hi ha l'Arc del Triomf, just al costat del Parc de la Ciutadella i el Parlament. Aquest acte també compta amb el suport de partits com ERC i la CUP. La intenció del líder de Junts és participar en aquest acte i, just després, anar caminant fins a la cambra catalana escortat per representants d'aquestes entitats i del seu partit.
D'aquesta manera, Carles Puigdemont pot ser detingut just abans de l'acte, durant el mateix o quan es disposi a anar al Parlament. També hi ha la possibilitat, encara que menys probable, que els Mossos l'arrestin després de la sessió d'investidura. Una última opció, que també és força improbable, és que el líder de Junts sigui interceptat per la policia abans de tot això: quan intenti passar la frontera o quan s'estigui desplaçant fins a Barcelona.
En qualsevol cas, el més probable és que Puigdemont no arribi a entrar a la cambra catalana. Això faria que Josep Rull, president del Parlament, ajorni la sessió d'investidura de Salvador Illa, tal com ja ha anunciat.
Què passarà amb Puigdemont un cop detingut?
El més lògic és que, un cop sigui arrestat (el normal és que el detinguin els Mossos, tot i que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil també tenen les competències per fer-ho), els agents traslladin Carles Puigdemont al Palau de la Justícia a Barcelona.
Un cop allà, el jutge de guàrdia es posarà en contacte amb el Tribunal Suprem per informar el jutge Pablo Llarena. El magistrat és el que té activa l'ordre de detenció de Puigdemont, a qui acusa de malversació. Segons Llarena, la llei d'aministia deixa clar que la malversació amb enriquiment personal no queda emparada per la norma impulsada per Pedro Sánchez i, per tant, manté les intencions de jutjar-lo per un delicte que pot comportar fins a 12 anys de presó.
Quan el jutge Llarena tingui constància de la presència de Puigdemont en dependències judicials, tindrà dues opcions: una, prestar-li declaració per videoconferència o, el més probable, ordenar el seu trasllat a Madrid perquè el líder de Junts declari en persona davant seu.
Llibertat provisional o presó preventiva
Un cop finalitzi la declaració de Carles Puigdemont davant el jutge Llarena, el magistrat podrà decidir si deixar-lo en llibertat provisional amb mesures cautelars (retirada del passaport, prohibició de sortir d'Espanya i presentar-se regularment davant d'un jutjat, per exemple) o enviar-lo a presó preventiva. Un altre cop, l'escenari més probable és que l'enviï a la presó, ja que el risc de fuga d'un home que ha escapat de la justícia durant gairebé set anys és més que evident.
Què pot fer Puigdemont?
Quan sigui detingut, la defensa de Puigdemont (encapçalada per l'advocat Gonzalo Boye) té previstes diverses opcions. Una és la de demanar un 'habeas corpus'. És a dir, considerar que es tracta d'una detenció il·legal i exigir declarar immediatament davant del jutge perquè decideixi si el seu arrest s'ha de mantenir o no.
Un cop més, el més probable és que la seva petició sigui rebutjada. En aquest cas, l'opció que quedaria a l'expresident és presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional. Aquest recurs tindria com a objectiu que l'anomenada 'Sala de vacances' del TC es pronunciï de manera urgent respecte a si cal aplicar o no la llei d'amnistia al líder de Junts.
Així, doncs, no són pocs els escenaris que es poden donar després de la detenció de Carles Puigdemont. En els casos més favorables a l'expresident, podria estar només unes hores o uns dies a la presó. Per contra, també hi ha la possibilitat que la seva estada a la presó s'allargui diversos mesos o que, a més, acabi jutjat per malversació i afronti una pena que pot arribar fins als 12 anys de presó.
Més notícies: