Primer pla de Carles Puigdemont enfadat
POLÍTICA

La seva detenció: l'últma bala desesperada de Carles Puigdemont

Junts prepara un xou per intentar que Salvador Illa no sigui proclamat president de la Generalitat

Carles Puigdemont s'està quedant sense temps ni alternatives per intentar evitar el que és inevitable: que Salvador Illa sigui proclamat nou president de la Generalitat.

Aquest dijous, a partir de les 10.00 hores, s'iniciarà el debat d'investidura del candidat del PSC. El que hauria de ser pràcticament un acte protocol·lari -discursos, votacions i i un ple de diverses hores de durada-, va camí a convertir-se en el darrer espectacle protagonitzat per Carles Puigdemont.

En aquestes hores prèvies al debat d'investidura, el principal dubte és si el líder de Junts complirà la seva promesa de tornar a Catalunya. I, si ho fa (perquè ningú no assegura que finalment faci marxa enrere), com ho farà i quines conseqüències hi haurà, més enllà de la seva més que probable detenció.

Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les

Jordi Turull, secretari general dels juntaires, ja va dir ahir que l'objectiu de tot aquest sainet era rebentar la investidura de Salvador Illa. El pla de Junts és, en cas que torni Puigdemont i sigui detingut, demanar la suspensió del ple al president del Parlament, el també juntaire Josep Rull. Si s'acaba celebrant igualment, ja va advertir que els seus diputats no farien acte de presència a l'hemicicle.

"El ple no es pot celebrar amb normalitat si falta un diputat", va assegurar. Però és clar, si Puigdemont és detingut, ningú sap fins quan ho estarà. Per això, si es manté aquesta teoria que tenen a Junts, el ple d'investidura no es podria celebrar fins que l'alliberin. I això podria passar perfectament després del 26 d'agost, data límit en què es convocaran noves eleccions si no s'ha investit Salvador Illa.

Salvador Illa en un acte l'11 d'abril del 2024

ERC podria donar el seu braç a tòrcer i, tot i que ja ha dit que una eventual detenció de Puigdemont no faria canviar el sentit del vot dels republicans a la investidura d'Illa, sí que podrien accedir que se suspengués, almenys, la sessió aquest dijous. Tot i això, també han deixat clar que la investidura del líder del PSC no es podrà ajornar eternament. És a dir, que no comptin amb ells en la seva intenció de rebentar la investidura per forçar noves eleccions.

L'espectacle que té preparat Junts és la darrera bala que queda a Puigdemont. Després de ser derrotat pel PSC a les passades eleccions, no sumar majoria processista i ni tan sols arribar a cap acord amb ERC, al líder de Junts només li queda aquest rocambolesc xou per intentar forçar una repetició electoral. Un xou, a més, que passaria per l'entrada a la presó de Puigdemont després de gairebé set anys fugat. És a dir, acabaria seguint els mateixos passos que l'Oriol Junqueras, però amb sis anys de retard.

Totes aquestes intencions evidencien la desesperació del líder juntaire. Una desesperació que, a més, també deixa en evidència la seva salut democràtica. Tants anys defensant allò que el Parlament “és la seu de la sobirania del poble català” i que “això va de democràcia” per acabar deslegitimant allò que la democràcia i la sobirania del poble català, agradi més o agradi menys, han decidit: que Salvador Illa sigui el proper president de la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: