Toni Comín, l'hereu de Puigdemont que va començar al PSC i va passar per ERC
Després d'una nodrida carrera en diversos partits, Toni Comín ha trobat el seu lloc a Junts i serà número u a les llistes per a les eleccions europees
Toni Comín forma part de la cort més íntima de Puigdemont, ergo, li anirà bé. Sobretot ara que l'expresident ha vinculat l'estratègia de Junts a la seva pròpia persona i les seves decisions són ordres. Personalisme polític per allargar el procés.
Aquestes dinàmiques clàssicament populistes comporten entre altres coses l'existència d'un petit nucli de confiança del líder. En aquest nucli hi figura Toni Comín, company de les moltes fatigues que ha passat l'expresident.
Comín és el porter particular de Puigdemont. Especialment dins del Consell de la República, és a dir, del segon braç armat de l'expresident. Les acusacions d'autoritarisme cap a Comín han estat comunes. Per la resta, el Consell s'ha mostrat en els darrers mesos com un perfecte engany cap als seus afiliats.
Jo, a Barcelona, tu, a Brussel·les
L'expresident Puigdemont havia de triar i ha triat. O es presentava a les autonòmiques o es quedava a Europa. Això darrer no era un mal pla: remuneració alta, l'altaveu de Brussel·les i immunitat parlamentària. Però l'avançament electoral del president Aragonès va trastocar el pla de Junts d'un aterratge suau i progressiu per a Puigdemont des d'Europa fins a les autonòmiques, que en teoria havien de ser el 2025.
Puigdemont no ha tingut més remei que presentar-se com a paladí de l'independentisme per fer front a l'independentisme d'ERC. Particularitats de la política catalana.
Sigui com sigui, això l'ha obligat a reescriure les llistes del partit per a les properes europees. A Junts tot es fa a imatge i semblança de Puigdemont. I el seu dit ha decidit posar un triplet de radicals per al 9 de juny. Neus Torbisco i Aleix Sarri van de dos i tres, respectivament. El número u del podi és Toni Comín.
La cursa de Comín
A Comín l'acusen de tenir “poca cultura de partit”. Però en realitat es tracta de cultura de Junts perquè, de partits, Comín sí que té cultura. El guardaespatlles ideològic de Puigdemont ni més ni menys que ha passat per dos partits més i que ara representen la perfecta competència electoral de Junts amb permís d'Aliança Catalana: el PSC i ERC.
El 2003, Comín debuta d'independent amb Pasqual Maragall i, poc després, s'afilia al PSC. Quan estava amb els socialistes orbitava al voltant dels sectors més nacionalistes del partit. El 2014 abandona el PSC i un any després fitxa per ERC, que el dilueix a la candidatura conjunta de Junts pel Sí.
Allí coneix Puigdemont (institucionalment parlant), que ho nomena Conseller de Salut. Però l'article 155 el destitueix aquest càrrec. És llavors quan fuig d'Espanya amb Puigdemont i se'n referma la relació personal i política, sent el principal resultat d'aquesta que el 2019 aconsegueix encadenar un altre càrrec com a eurodiputat.
Més notícies: