Collage amb plànols curts d'Alejandro Fernández, Pere Aragonès, Salvador Illa, Carles Puigdemont, Sílvia Orriols, Ignacio Garriga, Carles Carrizosa, Laia Estrada i Jéssica Albiach

POLÍTICA

Apujar o baixar impostos? Això defensa cadascun dels partits a Catalunya

Des de rebaixes massives d'impostos fins a crear nous impostos verds: les propostes són molt variades

La fiscalitat, un dels pocs temes dels programes electorals que veritablement interessen al votant. De la mateixa manera, un dels temes que es presta més a l'electoralisme. Sobretot, per als que estan a l'oposició i aspiren al govern. Junts, per exemple, ha passat de apujar l'impost de successions a prometre ara importants rebaixes fiscals.

Com tots els altres, el tema de la fiscalitat es dona dins un discurs ideològic més gran. Així, per exemple, alguns partits de dretes a Catalunya condicionen les rebaixes d'impostos a la supressió de molt de teixit administratiu. Aquí se situen partits com el PP, Vox, Ciutadans o Aliança Catalana.

Els partits d'esquerres, en canvi, se solen refugiar en la idea que 'paguin els rics'. En demanar més redistribució social, demanen apujar els impostos als que més tenen. Sense anar més lluny, la setmana passada la CUP proposava una renda bàsica finançada amb augments en Successions i Patrimoni. Salvador Illa ha estat l'únic totalment explícit i ja va dir - al Cercle Eqüestre - que ell no abaixaria els impostos.

Salvador Illa abans de reunir-se amb la UGT

PP: acabar amb “l'asfíxia fiscal”

Al seu programa, qualifiquen "d'asfíxia fiscal” la situació impositiva a Catalunya. Per això parlen de “suprimir Successions, Donacions i Patrimoni, i rebaixarem l'IRPF”. També proposen una “tarifa zero” per a nous autònoms durant dos anys. Totes aquestes mesures estan d'acord amb una forta retallada de la mida de l'administració de la Generalitat. De moment, els populars encara no han publicat les 350 propostes que han dissenyat.

VOX: baixades "dràstiques" d'impostos

La formació d'Ignacio Garriga denuncia que Catalunya sigui la regió amb més impostos propis i, igual que el PP, assenyalen directament el “malbaratament separatista”. Per tot això, des de Vox prometen “rebaixar dràsticament les taxes i impostos”. Aquesta rebaixa inclou multitud de gravàmens: l'IRPF a tots els trams, impostos sobre la factura de la llum, bonificació de Successions a tots els graus i també Patrimoni, reducció de taxes al 50% mentre la inflació estigui al 3% o una quota zero per a autònoms.

Ignacio Garriga a la roda de premsa abans del debat de RTVE

Ciutadans: eliminar els 15 impostos propis

Si Vox parla de reduccions “dràstiques”, Ciutadans parla de reduccions “massives”. La formació de Carlos Carrizosa demana una reducció de l'IRPF per a la classe mitjana i treballadora i deflactar les tarifes amb motiu de la inflació. Sobre Successions també s'apunten a la idea d'una eliminació completa. Finalment, prometen l'eliminació íntegra dels 15 impostos catalans. Per la resta, el partit taronja també assenyala la sobredimensió administrativa de la Generalitat amb el cost econòmic corresponent.

Aliança Catalana: els diners a la butxaca

La formació de Sílvia Orriols té com a bandera “l'estalvi i la inversió com a motors per construir un futur pròsper i lliure”. A partir d'aquí, proposen mesures fiscals molt semblants a les anteriors. "Reduir el nombre de trams d'IRPF i deflactar-lo, reduir quotes d'autònoms i suprimir impostos contraris a l'estalvi com a successions i patrimoni". En matèria fiscal, també consideren prioritari “aconseguir la recaptació total dels impostos que es paguen a Catalunya”.

Junts: neoconvergència fiscal

Com ja vam explicar dissabte passat, Junts combina el personalisme polític al voltant de Puigdemont amb el trànsit cap a una neoconvergència. El partit de l'expresident demana ara rebaixes fiscals molt significatives. Com la resta de partits de dretes, Junts promet reduir l'IRPF i eliminar Successions, Donacions i Patrimoni.

PSC: més impostos?

Com diem, Salvador Illa ja va avisar que el PSC no baixaria impostos. I ho va fer en un lloc simbòlic com el Cercle Eqüestre, desoint així les peticions de Foment. Per contra, Illa ja va deixar caure que la pressió fiscal estava alguns punts per sota de la mitjana europea. Això és el que explica que al seu programa hi hagi referències a “una fiscalitat més integrada amb la Unió Europea”.

ERC: més impostos

Igual que el PSC, les referències a la fiscalitat que fa ERC no són gaires. A més, en ser un partit independentista tot el focus li queda el “nou model de finançament” per a Catalunya. Política al marge, els republicans demanen rebaixar l'IRPF a les rendes de menys de 35.000 euros i amb “impacte neutre per a les finances de la Generalitat”, és a dir, que es compensarà amb pujades a altres trams. També demanen recuperar la fiscalitat al joc i “desenvolupar” els tres impostos ecològics de la Llei de Canvi Climàtic.

Pere Aragonès en una roda de premsa

Comuns: més impostos verds

De facto, demanen notables pujades d'impostos sota el paraigua del que anomenen un “sistema fiscal just, verd i solidari”. Proposen augmentar Successions, Donacions i Patrimoni, augmentar i crear figures impositives sobre els habitatges buits, crear un nou tipus d'IVA per als béns de luxe i augmentar els impostos “verds”.

CUP: “1% més ric”

Des de la CUP demanen nacionalitzacions massives, suspendre el pagament del deute, una “nova economia catalana” i prometen rendes bàsiques. En matèria fiscal, la CUP porta al límit la idea de gravar els que més tenen. Així, demanen augmentar diversos trams de l'IRPF, Patrimoni, Donacions i Successions, crear un impost “a l'1% més ric” per pal·liar els efectes del Covid-19 o augmentar l'IVA en certs productes

➡️ Política

Més notícies: