Collage amb plànols curts d'Alejandro Fernández, Pere Aragonès, Salvador Illa, Carles Puigdemont, Sílvia Orriols, Ignacio Garriga, Carles Carrizosa, Laia Estrada i Jéssica Albiach

POLÍTICA

Retallades a la Generalitat? Això defensa cadascun dels partits a Catalunya

Amb el debat dels 'xiringuitos' de fons, els partits ofereixen les seves mesures en matèria d'administració

Un dels eixos de qualsevol programa electoral és l'administració, és a dir, el manteniment, el funcionament i la reforma de tota la infraestructura administrativa. Com tots els altres, aquest és un punt susceptible de debat. I, en el cas de Catalunya, aquest és un tema que provoca un debat encès.

Per a uns, hi ha una administració desproporcionada que, a més, exerceix funcions ideològiques. Amb els matisos, aquí se situa gran part de la dreta a excepció de Junts, que és més tèbia amb aquest assumpte. Per a altres, en canvi, cal reforçar el sector públic, que és indissociable d'una administració més gran. Aquesta és la postura majoritària entre els partits progressistes.

PP: retallar a "xiringuitos"

El PP d'Alejandro Fernández parla al seu programa de “tancar les ambaixades independentistes i les guinguetes del procés”. Fa relativament poc, Alejandro Fernández es va fer viral amb un discurs al Parlament en què va advertir que llegiria un a un els centenars de “xiringuitos” existents. La seva conclusió va ser que la família política processista eren “tèrmits afalagats”.

El president del PP català, Alejandro Fernández, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya, el 26 de juliol del 2023, a Barcelona

VOX: “indústria política”

Pel costat de Vox, la postura és similar i també presenten una retòrica molt crítica. La formació d'Ignacio Garriga parla directament d'una “indústria política” que “finança el separatisme i els seus quiosquets, des de TV3 fins a l'agència tributària de Catalunya”. Així mateix, posen en relació aquestes eventuals retallades administratives amb la possibilitat de “baixar radicalment els impostos”.

C's: motoserra

Per part seva, Ciutadans encara no ha publicat el seu programa electoral. Tot i així, el partit taronja va ser dels primers al seu dia a posar l'accent als xiringuitos. Més d'una vegada ja s'han expressat en aquest sentit. Sense anar més lluny, Carlos Carrizosa va explicar a la seva entrevista a E-Notícies que “la motoserra de Milei es quedarà curta”.

Aliança Catalana: suprimir despeses

Per la seva condició actual d'outsider al ventall nacionalista, el partit de Sílvia Orriols també té un to molt dur amb la sobredimensió administrativa. El seu programa parla de “fiscalitzar la feina de tots els departaments i suprimir totes les despeses supèrflues”. De la mateixa manera, apunten a "responsabilitzar l'administració de la despesa que fa, reduint aquesta tant com sigui possible".

Junts: reforma inconcreta

El partit de l'expresident Puigdemont és una mica més indefinit en aquesta matèria. El programa proposa "refundar l'administració pública catalana", que qualifiquen d'"ineficient, autocentrada i allunyada del ciutadà". Junts es guia per les propostes i les recomanacions del Fòrum d'Entitats per la Reforma de l'Administració (FERA). Al seu document de propostes, FERA assenyala que "el model actual d'administració pública a Catalunya amb més de 2.250 ens públics i una administració planta local basada en el micropobles és ineficient, molt costós, obsolet i insostenible".

PSC: primer, una auditoria

Al seu programa, el PSC anuncia que “engegaran una auditoria dels serveis públics per conèixer ineficiències dels diferents sistemes”. D'altra banda, no es concreten possibles retallades més enllà d'una racionalització de la despesa que també promet controls d'eficiència i despesa.

Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC

ERC: més del mateix

Els republicans no fan cap referència a possibles racionalitzacions, reduccions o retallades de ladministració. Com a màxim, parlen de digitalitzar l'administració per reduir la burocràcia. També proposen "aprovar una llei dʻorganització de lʻAdministració de la Generalitat amb lʻobjectiu de regular i modernitzar el model organitzatiu".

Comuns: més sector públic

Els Comuns no tenen cap apartat destinat exclusivament a ladministració. Es limiten a demanar un sector públic “més fort” en relació amb un projecte de “reapropiar-se dels sectors públics estratègics”. El natural, doncs, és que els Comuns demanin més administració amb la seva corresponent infraestructura.

CUP: en teoria, també més administració

Com altres partits, la CUP no ha publicat el seu programa electoral, per la qual cosa s'ha d'intuir quines serien les seves propostes. Donat el seu perfil polític, la CUP seria similar als Comuns però intensificat. En la mesura que es consideren anticapitalistes també és natural que promoguin un creixement tan gran com sigui possible de l'administració.

➡️ Política

Més notícies: