Per què no veuràs cap enquesta de les eleccions a Catalunya a partir de dimarts
La llei electoral espanyola deixa ben clar quins són els terminis per publicar i difondre sondejos
El proper diumenge 12 de maig se celebren a Catalunya unes eleccions decisives per al futur de la regió després de deu anys de processisme. L'agitat panorama català, la fragmentació parlamentària, la irrupció de nous partits i els darrers esdeveniments fan preveure uns resultats ajustadíssims. Tot pot anar d'un vot, així que aquests darrers dies hem anat seguint religiosament l'evolució de les enquestes.
Els sondejos, que, com sempre, són orientatius, permeten almenys fer-se una idea de la situació de cada partit i l'evolució de la intenció de vot. A partir de dimarts, això ja no serà possible. Segons l'article 69 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), està prohibit publicar o divulgar enquestes en els darrers cinc dies de la campanya electoral. Això val a nivell nacional, autonòmic i local, i no complir la llei comporta entre tres mesos i un any de presó, la inhabilitació per a l'exercici professional i les sancions de fins a 30.000 euros.
Això val a nivell nacional, autonòmic i local, i no complir la llei comporta entre tres mesos i un any de presó, la inhabilitació per a l'exercici professional i les sancions de fins a 30.000 euros. En definitiva, això significa que aquest dilluns serà el darrer dia hàbil per publicar i divulgar enquestes. Caldrà estar atents aquest dia, perquè a partir de dimarts tot seran especulacions i suposicions sobre l'evolució del vot.
Què diuen fins ara les enquestes
Les darreres enquestes publicades assenyalen un lleuger augment del vot per al PSC, que segueix amb pas ferm cap a la victòria electoral. Els sondejos donen a Salvador Illa una forquilla d'entre 39 i 41 diputats, però no podrà governar sol i haurà de pactar. Tot i que Esquerra era la seva primera opció, ara sembla que els socialistes s'inclinen més per Carles Puigdemont, és a dir, la sociovergència.
La segona plaça està cada cop més disputada ja que segons els últims sondejos Junts perd una mica de manxa i Esquerra guanya una mica d'impuls. Els de Puigdemont obtindrien entre 31 i 33 escons mentre que Esquerra s'ha estancat als 28. La majoria independentista dependria dels diputats d'Aliança Catalana, ja que per a la CUP, si fem cas de les darreres enquestes, cada cop pinten més bastos.
PP i Vox es disputen la quarta plaça, i les últimes enquestes apunten que la cosa estarà més ajustada del que semblava inicialment. El PP semblava llançat, però últimament ha perdut una mica de manxa i estaria entre els 12 i els 14. Vox segueix a la forquilla de 10-11, i estreny l'accelerador per assolir els d'Alejandro Fernández radicalitzant el seu discurs sobre la immigració i la inseguretat.
A la part baixa és on hi haurà més cops de colze, perquè CUP, Comunes i Ciutadans lluiten per sobreviure, i Aliança Catalana i Ara per entrar al Parlament. Les enquestes més recents donen 5-7 diputats a la CUP, 4-6 a Comuns, i zero a Alhora i Ciutadans. Una de les grans incògnites és saber què passarà amb la llista de Sílvia Orriols, Aliança Catalana, i quin impacte tindrà a la reconfiguració de forces.
Més notícies: