Muntatge de Puigdemont i Sánchez tristos
POLÍTICA

Puigdemont torna a amenaçar Pedro Sánchez després de la seva proposta sobre finançament

El líder de Junts intenta torpedinar un possible acord entre els socialistes i ERC per investir Salvador Illa

A E-Notícies hem explicat més d'una vegada quina és l'estratègia de Junts. Davant del gairebé impossible escenari que el PSC s'abstingui en una investidura de Carles Puigdemont, les esperances dels juntaires passen per forçar una repetició electoral a Catalunya (tot i que tampoc no els serviria gaire, segons les últimes enquestes).

La clau la té ERC: si arriba a un acord amb el PSC, hi haurà un nou Govern liderat per Salvador Illa; si no, anirem a la repetició electoral. Per tant, a Junts tenen clar que l'objectiu és torpedinar qualsevol acostament entre socialistes i republicans. I, en aquest sentit, el darrer que s'ha activat per aconseguir-ho ha estat el mateix Carles Puigdemont.

El president del Consell de la República, Carles Puigdemont, intervé durant la constitució de l'Assemblea Territorial del Consell de la República

Pedro Sánchez ha entrat a les negociacions entre el PSC i ERC per investir Salvador Illa. La principal demanda dels republicans és l'anomenat finançament singular, que els processistes consideren que és el concert econòmic que tenen els bascos, mentre que els socialistes aposten per una millora de l'actual sistema de finançament.

El Gobierno ja ha dit que és un tema que cal abordar, obrint així la porta a cedir davant les exigències d'Esquerra. I, encara que no s'ha concretat res, Junts ja intenta que el possible acord entre els seus rivals no arribi a bon port.

Per això, Carles Puigdemont ha fet una de les seves ja habituals eternes publicacions al seu compte d'X. Hi ha fet el que millor se li dóna: amenaçar Pedro Sánchez. Concretament, amb no aprovar els pressupostos de l'Estat.

"La notícia que el PSOE ofereix un finançament singular si es dóna suport un govern presidit pel seu candidat a Catalunya és un escàndol en tots els sentits", afirma l'expresident. “Creu que el finançament que els catalans mereixem depèn de si el candidat del seu partit és investit president?”, afegeix. I remata amb un “el seu xantatge està donant arguments als espanyols que pensen que els catalans reclamem un tracte que no ens mereixem” perquè “ens ho concedirà no perquè sigui just, sinó perquè el partit que ara governa Espanya necessita fer-se amb el govern de Catalunya al preu que sigui”.

Segons Puigdemont, “Catalunya necessita un concert econòmic propi no com una concessió perquè governin els uns o els altres, sinó perquè ho ha reclamat el poble de Catalunya a través del seu Parlament”. I creu que “és immoral” el fet de “jugar amb el benestar i futur dels catalans com a moneda de canvi per al seu partit”.

Amenaça Pedro Sánchez

El líder de Junts, que bàsicament té la carta de pressionar Pedro Sánchez via Congrés dels Diputats, ha tornat a amenaçar el president del Govern. Ara, no fent-lo caure, sinó amb tombar els pressupostos de l'Estat de l'any que ve.

“Els propers pressupostos generals de l'Estat han de parlar molt clar que volen comptar amb el nostre suport. Sobretot cal mirar amb lupa el grau d'execució pressupostària. Perquè normalment el que et donen per una banda (nou model de finançament) t'ho prenen per una altra (no execució de les inversions pressupostades). I ja avisem de quines eren les condicions”, ha advertit.

➡️ Política

Més notícies: