Muntatge amb fotos de personatges
POLÍTICA

Marine Le Pen adverteix Carles Puigdemont: 'Serem implacables amb ell'

L'expresident català fugat torna a ser motiu de tensió diplomàtica entre França i Espanya

Marine Le Pen es troba en plena batalla per assolir els cims del poder a França. Després d'obtenir el seu millor resultat en les eleccions europees recents, ara afronta el repte de les eleccions parlamentàries. El seu partit Agrupació Nacional s'enfrontarà al Nou Front Popular, una coalició de partits d'esquerra, als comicis que se celebraran el 30 de juny i el 7 de juliol.

Primer pla de Marine Le Pen

En plena voràgine per l'auge del seu partit, Marine Le Pen ha respost les preguntes d'El Periódico de Catalunya. Entre els temes que aborda, destaca la seva opinió sobre la instal·lació de Carles Puigdemont al sud de França. I com sol fer sempre, la líder de la dreta identitària francesa respon sense pèls a la llengua.

Marine Le Pen sobre Puigdemont i la política espanyola

Considera que la presència de Puigdemont és “una situació vergonyosa i humiliant per a França” i lamenta que el seu país torni a ser “un cop més lloc de referència per als criminals”. Le Pen ha promès que, si guanyen les eleccions, “aquesta situació no durarà gaire”. Ha assegurat que serà “implacable” amb els que ataquin les institucions legítimes del seu país, “especialment si són països amics i socis”.

Cal recordar que Marine Le Pen té una estreta relació amb Vox, i que recentment va ser una de les estrelles convidades a l'acte internacional del partit de Santiago Abascal al Palau de Vistalegre de Madrid. Com a tal, comparteix amb els d'Abascal la seva preocupació pel desafiament a la sobirania nacional espanyola. "Mantenim vincles institucionals però també personals amb Santiago Abascal", ha dit Le Pen, que igual que Vox s'enfronta ara a una coalició d'esquerres per arribar al poder.

En aquest sentit, ha dit que “si jo fos espanyola, sens dubte lluitaria amb Vox contra un govern socialista extrema que no només ataca els interessos del seu país sinó que també fomenta una política europea particularment verinosa”.

Tensió diplomàtica entre França i Espanya per Puigdemont

El 5 d'abril Carles Puigdemont va anunciar que deixava la residència a Waterloo, Bèlgica, per traslladar-se a Perpinyà, el sud de França. L'objectiu era estar més a prop de Catalunya durant la campanya electoral, en un moment clau per a la política catalana, per al futur i el del partit. Però aquesta no era la primera vegada que Puigdemont feia servir el sud del país gal com a base d'operacions de la seva estratègia política.

Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya

El febrer-març del 2020, l'expresident català va desencadenar la tensió diplomàtica entre França i Espanya per la celebració d'un míting multitudinari a Perpinyà. El president de la república francesa, Emmanuel Macron, va rebre pressions per prohibir el míting, i fins i tot per aturar Puigdemont i lliurar-lo a les autoritats espanyoles. Després de consultar amb l'alcalde de Perpinyà, Macron va acabar autoritzant el míting amb l'argument que França no s'havia d'immiscuir en conflictes interns d'un país veí.

El trasllat a França de la residència de Puigdemont va tornar a elevar la tensió entre els dos països, tot i que l'Elisi continua marcant distàncies. Davant la passivitat de Macron, Le Pen exhibeix múscul prometent el final de la complicitat amb l'expresident català fugat de la justícia i amagat ara al seu país. Tot i així, el més probable és que quan Le Pen prengui les regnes del govern, en cas de guanyar les eleccions, a Espanya ja s'hagi aplicat l'amnistia i Puigdemont ja sigui a Espanya.

➡️ Política

Més notícies: