Puigdemont abans d'una roda de premsa a Argelers
POLÍTICA

Els 3 passos que vol seguir Junts per forçar la repetició electoral a Catalunya

Puigdemont no té els suports per ser investit i difícilment els aconseguirà. Objectiu: tornar a les urnes a l'octubre

Tot indicava que Junts volia la presidència del Parlament perquè fos Carles Puigdemont el primer candidat a intentar ser investit president de la Generalitat. Tot i això, els plans en el partit processista han canviat. Ara, amb la presidència de la cambra catalana a les seves mans, els juntaires opten per una altra estratègia.

La pràcticament impossible possibilitat que el PSC s'abstingui a la investidura de Carles Puigdemont i l'opció que ERC acabi pactant amb el PSC per investir Salvador Illa ha empès Junts a traçar un nou pla. I aquest passa per provocar una repetició electoral a Catalunya, que seria a l'octubre. Per aconseguir-ho hi ha tres passos clau que els juntaires volen forçar.

Rull i Turull en un acte de Junts per Catalunya

La tornada de Carles Puigdemont per al primer ple d'investidura

Junts repeteix per activa i passiva que Carles Puigdemont tornarà a Catalunya per al primer ple d'investidura, que se celebrarà el dia 25 de juny. Tot i que segueix vigent l'ordre de detenció que pesa sobre el líder processista -i encara que tampoc seria la primera vegada que diu que tornarà i no ho fa-, els juntaires segueixen insistint que Puigdemont tornarà per a aquest ple malgrat el risc de ser detingut.

Junts pressuposa que la tornada de Carles Puigdemont agitarà l'electorat processista. Si és detingut quan trepitgi Catalunya, serà un argument victimista perfecte per explotar amb vista a aquesta hipotètica repetició electoral. I si no l'arresten, igualment tindran el seu principal actiu a terres catalanes per poder fer campanya in situ de cara a aquests nous comicis que se celebrarien a l'octubre.

Que Salvador Illa sigui el primer a intentar la investidura

Hi ha un element que Junts no pot controlar: la possibilitat que ERC acabi pactant amb el PSC. Això sí, el que poden fer és forçar els tempos per complicar un possible acord entre els socialistes i els republicans. I més, davant dels dubtes creixents entre les bases d'Esquerra per pactar amb el PSC, cosa que dificultaria el marge de maniobra de la direcció del partit. Per això, els juntaires poden utilitzar la presidència del Parlament que ostenten des de dilluns passat.

Muntatge de Puigdemont i Salvador Illa amb el projecte de Hard Rock de fons

Si cap dels candidats a sotmetre's a la investidura (Illa i Puigdemont) té els suports necessaris per ser proclamat president, Josep Rull pot proposar el líder socialista perquè ho intenti primer. Al capdavall, el PSC és qui té més escons al Parlament i per tant “li tocaria intentar-ho”. Si aquest renúncia o fracassa en no tenir temps per pactar amb ERC, seria el torn de Carles Puigdemont. I aquí és on entre el tercer pas previst pels juntaires.

Que Carles Puigdemont se sotmeti a una investidura fallida i culpar el PSC

Amb Carles Puigdemont a Catalunya i amb Salvador Illa sense haver aconseguit ser investit, seria el torn del líder de Junts. En aquest escenari, podrien forçar el PSC perquè permeti la investidura de Puigdemont per evitar així una repetició electoral.

Tot i les amenaces de fer caure Pedro Sánchez al Congrés si els socialistes no cedeixen, sembla igualment complicat que el PSC doni el seu braç a tòrcer. Però, tot i així, podran fabricar el relat que Salvador Illa no va aconseguir els suports necessaris i que, si hi ha repetició electoral, serà per culpa del PSC per no voler abstenir-se a la investidura de Puigdemont.

Normalment, el “culpable” de forçar noves eleccions és castigat a les urnes i aquest pla permetria als juntaires assenyalar els socialistes en campanya. D'aquesta manera, amb Puigdemont a Catalunya i culpant el PSC, Junts podria intentar retallar les enormes distàncies amb Illa del 12-M passat a la tornada a les urnes a l'octubre.

Una altra cosa és que aquest pla funcioni. Ja no només perquè s'acabin complint tots aquests passos, sinó perquè els votants acabin comprant aquest relat. Les enquestes publicades fins ara i els trackings interns que manegen els partits no haurien de convidar a l'optimisme a Junts.

I és que aquestes previsions auguren que unes noves eleccions beneficiarien el PSC. I a Junts, si ho fan, seria per molt poc i igualment complicarien que Puigdemont pugui ser investit després d'unes segones eleccions. Però, tenint en compte els mals resultats obtinguts el 12-M (tot i que ells van intentar maquillar-ho), els juntaires podrien provar de tornar a llençar els daus de nou a la tardor a veure si hi ha més sort.

➡️ Política

Més notícies: