Muntatge amb un primer pla de Sílvia Orriols i un gràfic d'una enquesta del CEO desenfocat d'imatge de fons
POLÍTICA

Nova enquesta: Catalunya ingovernable si hi ha la repetició electoral i Orriols pujaria

ERC s'enfonsaria, mentre que Salvador Illa tornaria a guanyar, encara que difícilment podria formar govern

Mentre el PSC i ERC continuen negociant per a la investidura de Salvador Illa, el temor d'una possible repetició electoral continua creixent a Catalunya. Ara, una nova enquesta assenyala que tornar a les urnes a l'octubre deixaria Catalunya encara més ingovernable del que és ara mateix.

Sílvia Orriols, la gran beneficiada; Illa guanyaria i ERC s'enfonsaria

Segons l'enquesta elaborada per EM-Analytics i publicada per Crònica Global, Salvador Illa no només tornaria a guanyar les eleccions, sinó que pujaria un escó, fins als 43.

Tot i això, ho tindria encara més complicat per formar govern, ja que tant ERC com els Comuns (les seves prioritats actuals a l'hora de pactar), patirien una altra dura caiguda. Els republicans serien els grans perjudicats de la repetició electoral, ja que baixarien de 20 a 16 diputats, mentre que els de Jéssica Albiach caurien de 6 a 5 escons.

Enquesta: què passaria si hi ha repetició electoral a Catalunya

PartitDiputatsIntenció de vot
PSC

43 (+1)

30,9%

Junts

36 (+1)

23,4%

ERC

16 (-4)

11,2%

PP

15 (=)

12,2%

Vox

11 (=)

8%

Aliança Catalana

6 (+4)

4,5%

Comuns

5 (-1)

5,1%

CUP

3 (-1)

3,5%

Ciutadans

0 (=)

0,3%

Alhora

0 (=)

0,3%

EM-Analytics per a Crònica Global

Junts per Catalunya quedaria una altra vegada en segona posició, pujant com els socialistes un sol escó i quedant-se en 36. Igual que després del 12 de maig, els de Carles Puigdemont tampoc podria formar govern perquè el processisme es quedaria molt lluny de la majoria absoluta. I és que no només ERC perdria vots: també ho faria la CUP, que passaria de 4 a 3 representants a la cambra catalana.

No els serviria ni la forta pujada de Sílvia Orriols, que seria la gran beneficiada de la repetició electoral. Aliança Catalana, que va aconseguir 2 diputats el 12 de maig, pujaria fins als 6, triplicant així els escons que té actualment.

Salvador Illa en un míting del PSC

Vox es manté, igual que el PP que podria superar ERC

Segons aquesta enquesta, tant el PP com Vox es quedarien amb els mateixos diputats, 15 i 11 respectivament. El més destacat és que el partit d'Alejandro Fernández superaria en intenció de vot a Esquerra. Mentre que els republicans obtindrien un 11,2%, els populars podrien arribar al 12,2%.

Aquesta mateixa enquesta assenyala que ni Ciutadans ni Alhora tindrien opcions d'aconseguir representació al Parlament. I és que aquestes dues formacions, que ja van fracassar el 12 de maig passat, es quedarien amb tan sols un 0,3% d'intenció de vot, molt lluny de poder irrompre a la cambra catalana.

Així doncs, en cas que els catalans hagin de tornar a votar a l'octubre, l'escenari que es podria dibuixar seria encara més complex del que hi ha actualment.

➡️ Política

Més notícies: