Muntatge amb dos primers plans de Salvador Illa a l'esquerra i Pere Aragonès a la dreta, mirant-se l'un a l'altre
POLÍTICA

El PSC, el millor aliat de Pere Aragonès

Salvador Illa eleva el to, però evita posar el Govern en un compromís

Va arribar el torn de Salvador Illa al Parlament. El cap de l'oposició va replicar 24 hores després Pere Aragonès en el debat de política general. El seu discurs era esperat, ja que va ser el PSC qui va aprovar els pressupostos del Govern i qui ho pot fer caure quan vulgui. Conegut ja el to duríssim de Junts, els socialistes son l'únic aliat que queda a ERC.

"No és el moment de veure qui té més protagonisme i qui surt millor a la foto", assegurava Illa. El líder del PSC va llançar una severa advertència: "Compte amb tirar pel dret", en referència a un nou referèndum.

Plànol curt de Salvador Illa, primer secretari del PSC, parlant en una roda de premsa

I és que Illa va elevar el to, va assegurar que Catalunya "no falla, falla el Govern". Per alguns moments semblava que realment volia confrontar Pere Aragonès, que volia mostrar-se com a alternativa a curt termini. "Vostè va sol. Té debilitat parlamentària , té un projecte polític de suport minvant però va sol. Tot sol, i això no va així".

El problema, però és que després d'evidenciar l'aïllament de Pere Aragonès, va tornar a estendre-li la mà. Salvador Illa, un any més, va reclamar consensos al Govern i li va oferir els 33 diputats socialistes per arribar a acords. Conscient que necessita els vots d'ERC al Congrés, el PSC va tornar a ser el principal aliat dels republicans i el principal artífex que Aragonès segueixi al Govern.

De fet, Pere Aragonès va agrair el discurs de Salvador Illa, que li permet de facto no haver de convocar eleccions. Amb ells sumen 66 diputats i amb l'ajuda dels Comuns té una majoria parlamentària contrària a una moció de censura hipotètica. El PSC d'Illa és indispensable per fer caure el Govern i no ho farà.

Els equilibris de Salvador Illa

"Exigeixen a tothom, als ajuntaments, als col·lectius, al Govern d'Espanya”.Tot és culpa dels altres, com aquell estudiant que no estudia i diu que la culpa és del professor perquè té mania", deia Illa. Pocs segons abans reconeixia que no havien "fet res per obstaculitzar la tasca del Govern. Ningú pot retreure als socialistes manca de voluntat".

Salvador Illa necessita ser alhora crossa i alternativa. Porta guanyant tres eleccions consecutives a Catalunya i les seves perspectives electorals encara són millors, però no pot fer caure el Govern. De fet, us aprova els pressupostos i us dóna estabilitat. Un equilibri complicat, difícil d'explicar si no fos perquè és Pedro Sánchez qui mana als socialistes.

➡️ Política

Més notícies: