Rufián i Pedro Sánchez en un ple al Congrés l'abril de 2020
POLÍTICA

ERC reconeix per què volen l'amnistia

Gabriel Rufián i Pere Aragonès agiten la bandera del referèndum

"Una amnistia per als fets de l'1 d´octubre ha d'establir les bases per a un nou 1 d´octubre". És el que va plantejar ahir Gabriel Rufián des de l'estrada del Congrés dels Diputats, durant la seva intervenció en el debat d'investidura. Els republicans confirmen així la radicalització del seu discurs.

El líder dels republicans al Congrés va reconèixer davant de Pedró Sánchez per què vol ERC l'amnistia. La contemplen com l'avantsala d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. “Senyor Sánchez, després d'escoltar Gabriel Rufián, amnistia sí o no?”, va replicar Feijóo.

El desafiament de Rufián coincideix amb el discurs que va fer també ahir Pere Aragonès en el debat de política general al Parlament de Catalunya. El president també va vincular l'amnistia al referèndum. Aquesta és ara la línia d'ERC, que s'ha deixat arrossegar en la seva competència amb Junts.

L'amnistia, avantsala del referèndum

Gabriel Rufián va dir ahir que "no es poden amnistiar les conseqüències d'un conflicte sense contemplar una solució per a aquest conflicte. I aquesta solució té nom i cognoms: votar. O l'amnistia contempla una sortida perquè el poble de Catalunya voti el seu estatus polític, o servirà de ben poc”.

Gabriel Rufián, seriós amb els braços oberts, al congrés dels diputats

Això posa en evidència la distància que separa encara els partits independentistes del PSOE. Els socialistes veuen l'amnistia com un acord històric per superar el conflicte català des de la reconciliació i la concòrdia. Per ERC i Junts, en canvi, no és res més que la desjudicialització del conflicte per avançar en el veritable objectiu que és un referèndum legal i acordat d'autodeterminació.

Ahir mateix, la presidenta del Parlament va tornar a apel·lar a la desobediència. “Si tinc el suport de la majoria dels grups parlamentaris, no em tremolaran les cames”, va dir Anna Erra en una entrevista a TV3. L'independentisme es conjura així per tornar a repetir l'escenari de l'octubre del 2017.

Acord de claredat

Davant el clar protagonisme de Carles Puigdemont a les negociacions amb el PSOE, ERC s'ha vist obligada a aixecar la bandera del referèndum. “Seré molt clar”, va dir ahir Pere Aragonès, “en els propers quatre anys cal trobar una fórmula perquè la ciutadania de Catalunya voti”. També va aclarir quin és el full de ruta per arribar a la consulta.

El president va recuperar la proposta de l'Acord de Claredat, “que vol establir les bases, les condicions i les regles del joc perquè la ciutadania decideixi”. Aragonès va fer un pas més i va demanar a Pedro Sánchez un compromís per a un referèndum abans del 2027. ERC ja ha posat les cartes a sobre de la taula.

 

➡️ Política

Més notícies: