Imatge d'una piragua en aigües canàries amb desenes d'immigrants il·legals amb impermeable
POLÍTICA

La proposta que han fet 15 països per expulsar immigrants d'Europa

Demanen imitar el Regne Unit i adverteixen de 'la pèrdua d'unitat a la família d'Estats membres de la UE'

Qualsevol que hagi seguit la política europea s'haurà adonat que el continent ha fet un gir històric en la gestió de la immigració irregular. De la política d'asil de l'excanceller alemany, Angela Merkel, el seu successor, Olaf Scholz, ha passat a demanar “deportacions a gran escala”, tal com va dir en una entrevista a Der Spiegel.

De la mateixa manera, el president Macron va ser durament criticat pel seu enduriment dels requisits per nacionalitzar persones a França. També el primer ministre britànic, Rishi Sunak, ha fet de la lluita contra la immigració irregular una de les banderes del seu govern. Després d'agòniques negociacions, el mes passat, les càmeres britàniques van aprovar el seu pla d'expulsió d'immigrants a Ruanda.

"Mantenir l'estabilitat i la cohesió social"

I sembla que diversos països europeus han pres nota de l'experiment del Regne Unit. Un grup de quinze països han demanat per carta a la Comissió Europea que comenci a estudiar el 'model Ruanda' per aplicar-lo a irregulars i immigrants que esperen una sol·licitud d'asil.

Aquests països són Dinamarca, República Txeca, Bulgària, Estònia, Grècia, Itàlia, Xipre, Letònia, Lituània, Malta, Països Baixos, Àustria, Polònia, Romania i Finlàndia. Donada la pluralitat de governs involucrats, resultarà difícil ara imputar aquesta proposta a “l'extrema dreta”. En tot cas, al fet que el mes que ve hi ha eleccions europees, que donaran lloc a un nou parlament que canviarà el repartiment de poder a Europa.

Debat del Parlament Europeu a Strasburg el 22 de novembre de 2022

"Els reptes actuals en relació amb el sistema d'asil i migració de la UE, inclòs el fort augment de les arribades irregulars, són insostenibles. La nostra principal responsabilitat i compromís és mantenir l'estabilitat i la cohesió social i evitar el risc de polarització a les societats europees i la pèrdua d'unitat a la família d'Estats membres de la UE", expliquen els ministres de l'interior dels països abans esmentats.

Eleccions a la vista

Els signants demanen gestionar la immigració “de manera innovadora”. Aquesta innovació sembla que passa per emular el model del Regne Unit o la cooperació que la UE ja fa actualment amb països com Turquia. "Es podrien estudiar possibles acords sobre llocs segurs i mecanismes de trànsit inspirats en els actuals Mecanismes de Trànsit d'Emergència", assenyala la carta.

De fons, també batega un interès polític. En menys d'un mes hi ha eleccions europees i els països saben que les opcions polítiques identitàries prenen molta força a la calor del debat de la immigració. Les eleccions europees del proper 9 de juny seran una de les cites electorals més reveladores dels darrers anys.

➡️ Política

Més notícies: