El Regne Unit posa en marxa el seu pla per deportar immigrants il·legals
Primeres detencions per part del Ministeri de l'Interior britànic per expulsar els irregulars a Ruanda
El Regne Unit ja ha iniciat l'anomenat 'pla Ruanda' amb les primeres detencions d'immigrants il·legals. Aquest pla, aprovat al Parlament el mes d'abril passat, consisteix en la deportació d'irregulars que hagin entrat il·legalment al país després de l'1 de gener del 2022 i que hagin sol·licitat l'asil. La llei preveu que siguin expulsats Rwanda, país que l'administració britànica considera "segur".
Serà al país africà on es processaran les sol·licituds d'asil. Les persones que vegin aprovades les seves peticions es podran quedar a Ruanda, però no podran tornar al Regne Unit. En el cas dels que vegin rebutjades les seves sol·licituds, es podran demanar establir-se a Rwanda per altres motius o buscar un nou asil a un altre país.
La mesura, com sol passar en aquests casos, va generar moltes crítiques entre diverses organitzacions pro drets humans. En canvi, el govern britànic liderat per Rishi Sunak defensa la llei, assegurant que "és una resposta pionera al desafiament global de la immigració il·legal" i que acabarà "amb el model de negoci de les bandes de trànsit de persones", segons paraules de James Claverly, ministre de l'Interior.
Primeres detencions d'immigrants il·legals al Regne Unit
Aquest dimecres, Claverly va anunciar que ja s'havien detingut els primers immigrants il·legals que seran deportats a Ruanda les pròximes setmanes, segurament al juliol. Tot i que no es va revelar la xifra total de detinguts, diversos mitjans asseguren que més de 5.000 irregulars seran expulsats del país centreafricà al llarg d'aquest 2024.
La BBC va calcular que la xifra d'immigrants il·legals que acabaran deportats serà d'uns 52.000 els cinc anys vinents, que és el temps que durarà l'acord al qual van arribar el govern del Regne Unit i el govern ruandès. Segons l'acord, els britànics pagaran a Ruanda una quantitat d'uns 250 milions d'euros, segons publiquen diversos mitjans, a canvi de rebre aquests sol·licitants d'asil.
Fa un temps, el diari The Times va assegurar que el govern britànic vol ara anar més enllà i replicar l'acord al qual han arribat amb Ruanda amb altres països com Armènia, Botswana, Costa d'Ivori o Costa Rica. Això sí, el president d'aquest últim país ja va deixar clar que no pensen acollir immigrants il·legals procedents del Regne Unit.
Aquesta no és l'única mesura que ha engegat el Regne Unit per deportar immigrants il·legals. Des del 2022 hi ha un mecanisme pel qual els irregulars reben uns 3.500 euros a canvi de ser deportats voluntàriament als seus països.
Més notícies: