Pla mig curt de Pere Aragonès somrient

POLÍTICA

El programa electoral d'ERC es passa el joc woke

Una Llei Trans catalana, més diners a Palestina o feminitzar el cos de Mossos, entre les propostes destacades

Ja estem en campanya i, per fi, coneixem els programes electorals dels partits. ERC ha publicat un document de 169 pàgines en què es detallen les seves propostes en cas de repetir al capdavant de la Generalitat. Una possibilitat, tot sigui dit, sembla molt complicada segons les enquestes.

El que queda clar llegint el programa electoral és que s'han passat el joc woke. Això no vol dir ser d'esquerres, sinó anar un pas més enllà amb propostes que semblen més destinades a voler demostrar que són més papistes que el papa.

Una de les mesures estrella d'ERC per a la propera legislatura és "garantir el padró a tots els municipis del país, independentment de la situació administrativa de la persona i de si disposa o no de títol que el vinculi legalment a l'habitatge".

Això tècnicament, ja ho marca la llei. Tot i això, han volgut posar això al seu programa per desmarcar-se de Sílvia Orriols, que va ser acusada falsament de no permetre l'empadronament a immigrants.

Els ajuntaments tenen tres mesos per analitzar tota la documentació abans de donar definitivament el padró. És un termini que marca la llei perquè les administracions puguin comprovar si la veracitat de les dades aportades pel sol·licitant. És a dir, la proposta d'ERC és bàsicament fum, ja que la llei és la que és.

Entre altres qüestions, ERC també proposa exigir a l'Estat Espanyol la derogació de la Llei d'Estrangeria i el tancament definitiu dels CIE. Cosa que, com ells indiquen, no depèn de la Generalitat que aspiren a retenir.

Llei Trans catalana

Una altra proposta d'ERC és impulsar la Llei Trans catalana. Aquesta idea ja la tenia al cap l'actual Govern, però davant l'avançament electoral, es va quedar simplement en un avantprojecte de llei que ni tan sols es va arribar a debatre al Parlament.

Plano medio de Tània Verge en un atril de la Generalitat de Catalunya, cabizbaja y escribiendo

L'avantprojecte que van presentar ja va generar moltes crítiques, entre les quals hi ha les del col·lectiu Feministes de Catalunya. I és que, al text, s'obria la porta que els menors de 12 a 15 anys poguessin iniciar tractaments hormonals irreversibles encara que els pares hi estiguessin en contra.

'Una justícia feminista i restaurativa'

L'antipunitivisme és una altra de les onades ideològiques que impregnen el pensament esquerrà woke actual. I, és clar, ERC no podia faltar a la festa. Al seu programa parlen d'“una gestió adequada dels conflictes fomentant la cultura de la pau” i de la intermediació per evitar arribar a un judici.

Ja fa un temps es va fer públic un exemple del que això significa. Va ser una ciutadana la que va denunciar que “la Generalitat em va proposar una trobada per berenar amb els tres marroquins que em van robar el mòbil i que retirés la denúncia” que havia fet.

Un altre dels aspectes de l'antipunitivisme que proposa ERC és potenciar la idea que hi hagi menys càstigs o que els presos preventius puguin sortir al carrer amb una polsera identificativa. Una idea de la justícia que ja hem vist quins resultats té.

I és que les agressions a les presons catalanes no paren d'augmentar (fins i tot va ser assassinada una cuinera a mans d'un reclús), mentre els treballadors dels centres penitenciaris estan cada cop més farts de no tenir eines per frenar aquesta deriva violenta.

Feminitzar els cossos de seguretat i menys Mossos als desnonaments

Al programa d'ERC es detallen altres propostes com “feminitzar els cossos de seguretat”, cosa que ja han dut a terme aquesta legislatura i que ha generat moltes crítiques entre el cos de Mossos d'Esquadra. I és que aquestes quotes el que van provocar va ser que 84 homes amb millor nota es quedessin sense opcions d'obtenir una plaça.

Una idea més en matèria de seguretat que vol impulsar ERC és que "reduir al màxim la presència d'unitats policials d´ordre públic als desnonaments".

Foto dels agents dels Mossos identificant persones a les festes de Sant Feliu de Llobregat

Més enllà de tot això, també hi ha altres mesures que, encara que no serviran per aconseguir el que volen combatre, sí que serviran per crear organismes, comissions d'estudis, secretaries i altres xiringuitos diversos. Entre elles hi ha “aprovar una llei contra el racisme”, “trencar els estereotips de gènere” o aconseguir “zero desnonaments”.

Finalment, una altra proposta és la de “garantir el Fòrum Català per la Pau” i potenciar tot el polèmic negoci de la pau que gira al voltant dels diners públics o, també, augmentar l'aportació econòmica a Palestina.

➡️ Política

Més notícies: