Muntatge de Pedro Sanchez i Yolanda Díaz on les paperetes de les eleccions gallegues

POLÍTICA

Curiós inici de campanya del Gobierno: un medita i l'altre en un vaixell rumb a Gaza

El PSC, a l'espera de la decisió de Pedro Sánchez, mentre que esl Comuns tenen Colau i Asens en un vaixell rumb a Gaza

Ja tenim la campanya electoral entre nosaltres. No us preocupeu, l'única diferència és que a partir d'ara us poden demanar el vot fins a l'11 de maig. Poca cosa més canviarà, perquè fa dies que esmorzem, dinem i sopem eleccions catalanes.

Ara és quan els partits polítics es poden equivocar i perdre suports, perquè d'això van les campanyes. És difícil que algú remunti si no és a costa de l'altre o d'algun succés més gran, com la dimissió d'un president del Gobierno. I és que així comença el període electoral: a l'espera de Pedro Sánchez i de la seva roda de premsa de diumenge.

Més enllà de l'impacte de Carles Puigdemont i la irrupció de Sílvia Orriols, hi ha dos fets externs a Catalunya que estan marcant en certa manera aquesta setmana ja electoral. Diem, en certa manera, perquè un dels dos no ha arribat a la ciutadania –per sort per a ells–. Es tracta de la Flotilla de la Llibertat, un vaixell que salpa avui des de Turquia cap a Gaza.

Muntatge amb foto de personatges

A la Flotilla de la Llibertat hi viatgen un centenar d'influencers i "material humanitari" amb l'objectiu de "trencar el bloqueig que pateix Gaza". Entre aquests famosos hi ha Ada Colau i Jaume Asens, número dos de Sumar les europees.

Els Comuns busquen que el viatge dels seus dos tòtems arribi a la ciutadania i sigui una balança per quedar tot el vot propalestí. Hi ha dubtes que puguin arribar a Gaza i fins i tot podrien ser intervinguts per l'Exèrcit Israelià, de manera que la foto d'Ada Colau entre militars podria ajudar els Comuns. No hi ha gaire esperança que sigui un factor important per a la marca de Sumar a Catalunya, però mai se sap.

És l'estratègia dels de Jéssica Albiach, buscar el vot a l'esquerra del PSC i fins i tot a l'esquerra d'ERC. Parlen d'habitatge, del Hard Rock, de Palestina i el feixisme. Es disfressen de la CUP amb l'objectiu d'aturar la seva hemorràgia electoral i somien governar la Generalitat al costat del PSC.

La decisió de Pedro Sánchez

Més enllà de vaixells, de Jordi Pujol o dels intents d'Esquerra de llançar propostes, ha estat Pedro Sánchez qui ha segrestat la campanya electoral fins dilluns. La seva decisió marcarà el relat, el debat i els deu dies que quedaran fins al 12 de maig. Salvador Illa queda eclipsat: si Sánchez se'n va, els socialistes apel·laran a les emocions i s'obre un nou escenari per a Junts i Esquerra.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient mentre aplaudeix i un pla mitjà de Salvador Illa amb cara seriosa

Si, altrament, Sánchez es queda, el tindrem dia sí, dia també a Catalunya, parlant de la dreta, l'extrema dreta i la “necessitat d'una nova política més humana”. Sigui el que sigui, Salvador Illa queda en segon pla i Pedro Sánchez es menja totes les portades. No descartin fins i tot un cansament que acabi perjudicant el PSC o beneficiant Puigdemont.

Els dos partits del Govern comencen la campanya a Catalunya de manera peculiar. Uns, connectant amb un vaixell a Orient, els altres esperant que decideixi el seu líder i veure com afectarà una campanya que tenien molt de cara.

No cal descartar que surtin més informacions que afectin Pedro Sánchez i el seu entorn aquestes dues setmanes. De fet, és tan gran l'hermetisme al voltant del president del Gobierno, que no podem descartar res. I, mentrestant, tot Catalunya pendent de Moncloa. El procés avança, eh?

➡️ Política

Més notícies: