muntatge amb les fotografies de jordi Turull i Gabriel Rufián amb Pedro Sánchez de fons
POLÍTICA

El processisme es passa de frenada

Junts i ERC posen nou preu a la investidura: avenços per un referèndum

ERC i Junts per Catalunya s'han crescut. El processisme segueix en aquesta tònica d'agafar el braç quan li donen la mà i ara ja no només demanen l'amnistia. Totes dues formacions han acordat que no hi haurà investidura sense avenços per un referèndum. Siguem sincers: és molt més possible anar una altra vegada a eleccions que veure Sánchez pactar una consulta o assumir que es pot arribar a fer.

El processisme es passa de frenada en la seva competició interna per veure qui sembla ser més indepe i qui es baixa abans del cotxe en marxa abans de xocar. Així va començar l'u d'octubre, i així estem ara. De moment Salvador Illa ha estat el primer socialista a recordar Junts i ERC que si cal tornarem a eleccions. S'obre doncs un escenari incert, provocat pel processisme i de difícil solució.

És impossible que el PSOE pacti un referèndum ni deixi la porta oberta a negociar-lo. Una altra cosa és que es voti un nou Estatut i els processistes ho disfressin a la seva manera. Però ni Sumar s'obre ara mateix a tornar al 2017. És una pantalla passada i per a Pedro Sánchez seria donar gasolina a tots els sectors que ja li demanen que no pacti l'amnistia.

Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont sembla que no acaben d'entendre que només sumen 14 diputats de 350 i que n'han perdut uns quants pel camí. El botí de l'amnistia ja és molt més gran que el somiat fa quatre mesos. Se n'aniran de rosetes després del que va passar fa sis anys i no haurà passat res. Doncs els seus interessos personals, la seva batalla electoral els fa tensar una corda que si es trenca, ells són els principals damnificats.

És evident que Pedro Sánchez prefereix no anar a eleccions. Però siguem realistes, les perspectives del PSOE no són dolentes. El més previsible és que els blocs no es moguin i que els socialistes puguin pujar algun escó a costa dels nacionalistes. Si algú té alguna cosa a perdre és, sobretot ERC, i Carles Puigdemont.

Tensar la corda i pujar a la muntanya allunyaria l'amnistia i deixaria Waterloo sense poder tornar. Provocaria probablement noves eleccions al Parlament, on seria molt difícil que ERC mantingués la presidència. Unes noves generals potser obligarien el PSOE a mirar cap a una altra banda i eliminar els processistes de la seva equació.

"Siguem clars en això. Tot el que vagi en la línia d'aprofundir en la divisió de la societat catalana és un camí equivocat i no farem ni un pas per aquest camí. Amb nosaltres no es pot comptar", deia avui Salvador Illa. Els socialistes s'estan cansant de les exigències d'ERC i Junts. Han trigat una mica, però sembla que comencen a dir prou. Veurem si guanya la coherència o les ganes de Pedro Sánchez de ser president.

➡️ Política

Més notícies: