Primer pla d'Anna Grau de Ciutadans posant per a una entrevista
POLÍTICA

Ciutadans posa en un compromís el PSC

Demanaran que es posicioni clarament en contra de l'amnistia

El PSC votarà avui contra la resolució d'ERC, Junts i CUP perquè el Parlament es pronunciï a favor d'una amnistia. El partit de Salvador Illa aposta per la prudència en el marc de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez. Creuen que encara és aviat per a un posicionament ferm.

Però el vot en contra dels socialistes catalans no implica el seu 'no' a l'amnistia, sinó que només ajorna la decisió. El grup parlamentari Ciutadans ho considera fer “trampes al solitari”. La seva intenció és presentar una proposta per obligar el PSC a pronunciar-se en contra dels plans de Puigdemont.

El partit de Carlos Carrizosa sol·licitarà al ple d'avui “el rebuig a la impunitat dels delictes que es van cometre el 2017”. La seva proposta porta implícita la “reivindicació de les accions que el 2017 van aturar el cop a la democràcia”. Amb això pretén assenyalar les contradiccions del PSC.

Més pressió per a Salvador Illa

Davant de la resolució dels partits independentistes, el PSC defensarà la seva posició de continuar avançant en el diàleg per resoldre el conflicte a Catalunya. Els d'Illa volen evitar avançar-se a les negociacions entre el PSOE i ERC-Junts. Però el PP i Cs pressionen perquè abandonin l'ambigüitat.

Els populars i els taronges ja van posar el focus sobre Salvador Illa dimecres passat, demanant-li que frenés els plans de Sánchez i Puigdemont. Avui tornaran a la càrrega amb una proposta que posa els socialistes en un compromís. Els demanaran el seu rebuig clar a l'amnistia al ple d'aquest divendres.

Cs denuncia a més que el PSC, mentre vota en contra de la resolució d'ERC, Junts i la CUP, “permet que la Mesa del Parlament admeti a tràmit propostes inconstitucionals”. Lamenten també la deriva dels socialistes catalans des del 2017 fins ara. És a dir, d'enfrontar-se al desafiament independentista, a “reactivar el procés”.

En defensa del castellà

El partit de Carlos Carrizosa ha volgut aprofitar el debat de política general per prendre posicions al front constitucionalista. A més a més de la sol·licitud contra l'amnistia, proposarà mesures per reactivar Catalunya. Des de l'impuls econòmic i l'alleujament fiscal fins a la reducció de les llistes d'espera a la sanitat i més vivenda social.

Tot i que la mesura de CS que crida més l'atenció és la modificació de l'Estatut per acabar amb la distinció entre llengua pròpia i impròpia. Els taronges aposten per la igualtat entre el català i el castellà. Demanaran el compliment del 25% de castellà a les aules i que el català deixi de ser requisit per accedir a la funció pública.

➡️ Política

Més notícies: