Primer pla de Salvador Illa en un míting del PSC
POLÍTICA

El paper galdós de Salvador Illa

El PSC passa de l'amnistia al Parlament, mentre Sánchez la negocia a Madrid

No voldríem ser Salvador Illa des que va deixar el Consell de Ministres. És, sens dubte, el líder socialista que millors resultats obté i segueix a l'oposició. Cal tenir en compte que sense el PSC, Pedro Sánchez no tindria totes les paperetes per tornar a ser president del Gobierno. Sense Salvador Illa, els socialistes no haurien recuperat la centralitat a Catalunya ni les alcaldies de Barcelona, Lleida i Tarragona.

Tot i tots els èxits, Salvador Illa exerceix encara de cap de l'oposició i ha de sustentar el Govern de Pere Aragonès. Per acabar-ho d'adobar, ara li toca votar en contra d'una proposta sobre l'amnistia al Parlament malgrat que el seu cap ja la té pactada. El paper d'Illa és complicat, difícil de justificar i molt poc agraït.

ERC, Junts, la CUP i els Comuns han presentat propostes de resolució a favor de l'amnistia al debat de política general de Catalunya, que es votaran aquest divendres. Un cop més queda clar que la política catalana viu supeditada més que mai al Congrés dels Diputats. Però això no és el més important avui. El que realment és notícia és que totes aquestes propostes s'han presentat per veure què fa el PSC al Parlament.

Així està la política catalana: cada formació fa la guerra pel seu compte i tocarà votar fins a quatre textos sobre l'amnistia. El PSC té senzill de justificar el no a algunes: també parlen de l'autodeterminació i es tracta d'una línia vermella per a Salvador Illa. El text dels Comuns només parla de l'amnistia, però el PSC ha decidit que només votarà a favor de la seva proposta.

"Prudència, paciència i discreció" és la recepta que el PSC assenyala com a argument per votar en contra i només a favor del seu text. Els socialistes demanen prioritzar el diàleg dins de la Constitució com una "oportunitat per seguir avançant en el retrobament i la convivència entre catalans i amb la resta d'Espanya".

Salvador Illa evita la confrontació i cerca la famosa tercera via: diàleg, una Catalunya plural i paraules boniques per evitar parlar d'amnistia. El paper del primer secretari del PSC és realment complicat i fins i tot difícil d'entendre.

Jaume Collboni amb Salvador Illa en un acte de campanya electoral

Els processistes, cadascun pel seu costat

Si de vegades costa assumir les filigranes de Salvador Illa, això dels tres partits processistes del Parlament ja és d'un altre nivell. Cadascú ha presentat una proposta de resolució per separat, però sobre el mateix.

ERC parla de majoria a favor del referèndum i l'amnistia és el punt d'inici. Junts assegura que l'amnistia i el "reconeixement nacional de Catalunya" són determinants per resoldre el conflicte. La CUP, per la seva banda, diu que l'amnistia és “autodeterminació”. Recorden el Front Popular de Judea de la Vida de Bryan? Doncs això mateix.

➡️ Política

Més notícies: