Dos Mossos d'Esquadra d'esquena davant de desenes de treballadors a les portes de la presó de Mas d'Enric amb pancartes demanant justícia per a la Núria, dimissions i més mesures de seguretat
POLÍTICA

La pressió de treballadors provoca més canvis a la presó on van assassinar la Núria

Funcionaris de presons assenyalen a E-Notícies que les noves mesures que s'aplicaran a Mas d'Enric són insuficients

Els treballadors de les presons catalanes segueixen en peu de guerra després de l'assassinat de la Núria, la cuinera del centre penitenciari de Mas d'Enric (Tarragona), a mans d'un reclús el mes de març passat. Després de diverses setmanes de protestes i pressions, han aconseguit que en aquesta presó comenci a haver-hi canvis perquè no torni a passar un cas com el de la Núria. Tot i això, aquests canvis no han estat especialment celebrats pels treballadors.

Per ara, les protestes no han servit perquè Gemma Ubasart, consellera de Justícia, ni el seu número 2, Amand Calderó, dimiteixin. Es tracta d'una de les seves peticions principals, encara que ells segueixen aferrats al càrrec. Tampoc no hi ha hagut canvis en l'estatus dels treballadors, que demanen ser considerats agents de l'autoritat dins de les presons. Després de gairebé 600 agressions per part de reclusos el 2023, consideren que aquesta mesura serviria per dissuadir els interns de les seves intencions d'agredir els funcionaris.

Més canvis a Mas d'Enric

Ara com ara, el que han aconseguit ha estat el cessament del director de Mas d'Enric. Una decisió que els va deixar insatisfets, ja que ha estat recol·locat al Departament. Ara, el consell de direcció d'aquest centre ha aprovat nous canvis que, de nou, els treballadors consideren insuficients.

Com us vam explicar a E-Notícies, després de l'assassinat de Núria, els treballadors també reclamen unificar les normatives sobre la relació laboral dels interns que treballen a les presons. Es tracta d'unes normatives que són diferents a cada centre, cosa que va poder perjudicar la Núria, ja que la regulació a Mas d'Enric no és tan extensa com, per exemple, a Brians 1 i Brians 2. En aquest sentit, assenyalen a Gemma Torres, subdirectora general de Programes de Rehabilitació.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

Tot i que no s'han unificat criteris, E-Notícies ha pogut saber que el consell de direcció de Mas d'Enric ha aprovat una nova normativa laboral per als interns. Una normativa que es va aprovar dilluns 27 de maig i que, segons assenyalen a aquest diari fonts penitenciàries, s'hauria aprovat amb presses davant la visita de Gemma Torres aquest mateix dijous al centre. Gemma Ubasart va dir per activa i per passiva que els protocols van funcionar a la perfecció malgrat l'assassinat de Núria a mans d'un reclús a les cuines. Tot i això, aquest canvi de normativa deixa clar que, en efecte, sí que hi havia aspectes a millorar.

A la nova normativa, per exemple, s'ha establert una classificació dels llocs de treball en quatre nivells de risc: molt alt, alt, mitjà i baix. Això sí, treballadors de presons han assenyalat a E-Notícies que és un error, per exemple, que la zona de tallers -on hi ha eines, maquinària o elements que poden ser usats per interns amb conductes agressives- hagi estat considerada de nivell mitjà. Creuen que és un clar cas de nivell molt alt.

Altres novetats són, per exemple, que hi haurà un filtre previ de seguretat, que emetrà un informe favorable o desfavorable perquè els equips de tractament valorin la idoneïtat d'assignar certes feines als reclusos. Finalment, també canvia que ara hi haurà sancions de tres mesos per a interns que cometin faltes molt greus i també més supervisió per a reclusos en primer grau.

Queda el dubte, doncs, sobre si s'hauria evitat l'assassinat de la Núria si s'haguessin aplicat aquests canvis abans. Recordem que el seu assassí va ser readmès a cuines sense ser reavaluat per RisCanvi -que determina el risc que té un intern d'agredir reclusos i treballadors- després d'haver agredit menys de mig any abans un altre company que també treballava a les cuines.

Critiquen els canvis són insuficients

Treballadors de presons assenyalen a E-Notícies que, més enllà de no unificar criteris amb les altres presons catalanes, hi ha un altre aspecte important que els fa mirar amb recel aquests canvis.

Consideren que un aspecte que caldria tenir en compte a l'hora d'assignar segons quina feina als reclusos és que l'intern participi en programes de tractament. Cosa que, denuncien, l'assassí de la Núria no complia. També asseguren que l'assassí de la seva companya no es feia càrrec de complir les seves obligacions a l'hora de pagar la multa de responsabilitat civil que li va imposar el jutge a la seva condemna, tot i acumular 8.000 euros al seu 'moneder' gràcies al seu sou com a cuiner a Mas d'Enric (una xifra que E-Notícies ha pogut verificar).

Segons els treballadors, si aquests dos criteris fossin imprescindibles per destinar els reclusos a una feina concreta, la mort de la Núria es podria haver evitat. I és que el seu assassí, denuncien, no complia cap de les dues.

➡️ Política

Més notícies: