Muntatge amb una foto de Carles Puigdemont i logos de tres diaris digitals catalans
POLÍTICA

La premsa indepe i el benefici del dubte amb Carles Puigdemont

Els editorials dels mitjans digitals indepes salven el líder de Junts

Era una de les incògnites del dia: com serien capaços els diaris indepes catalans de justificar un acord entre Carles Puigdemont i Pedro Sánchez. Més encara sense referèndum a la vista i només amb bones paraules i intencions. Doncs ho han aconseguit: cal donar, diuen, un marge a Puigdemont per poder valorar de debò el pacte. Temps extra, doncs, per a Junts per Catalunya, cosa que necessita veient els milers de missatges negatius a les xarxes socials.

La premsa processista manté el seu idil·li amb Puigdemont i es resisteix a interpretar l'acord des d'una mirada crítica. Vicent Partal, a Vilaweb, considera que es tracta d'un "acord de pau". "En aquest sentit, va molt més enllà de qualsevol cosa signada abans i no es pot comparar amb res del que hàgim vist fins ara", assegura. Una retòrica que serveix per validar que el pacte de Puigdemont és “històric”, com havia promès Waterloo.

L'acord entre PSOE i Junts se sustenta en una dialèctica indepe que no compromet en res al PSOE, però serveix a l'entorn de Puigdemont per justificar-se. Que Pedro Sánchez reconegui que "el problema català" és des del 1714 serveix a Partal per afirmar que Junts no es rendeix. "Crec que tots estem d'acord que això no té res a veure amb la retòrica de la rendició de l'independentisme ni de la fi del Procés".

Graffitti de Tvboy de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont fent-se un petó a la boca

L'acord, diu Vilaweb, és "una fita més gran". Però hi ha un problema, assegura. Conscient que és probable que el seu pacte històric es quedi en un text bonic per als indepes, Vicent Partal diu que no se'n refia d'Espanya. Si no s'arriba a bon port no és que Carles Puigdemont hagi regalat els seus vots a canvi de res, és que l'Estat ens ha tornat a enganyar, en resum.

Sembla que José Antich s'hagi posat d'acord amb Partal. El Nacional assegura aquest divendres a la seva editorial que s'"obren expectatives de canvi". Era evident que el diari donaria una ajuda a Carles Puigdemont, com ha fet des dels seus inicis. Antich recorda que Junts proposarà un referèndum i quedar-se amb tots els impostos i oblida deliberadament que el PSOE ja ha marcat les seves cartes : Estatut i petites millores de finançament.

Vicent Sanchis ha estat l'encarregat d'opinar en nom del diari a El Món. Ha estat potser el més crític amb Puigdemont, recordant què deia fa quatre mesos. L'expresident assegurava llavors que només un boig podia fer president Sánchez. Tot i això hi ha, segons Sanchís, una justificació: Puigdemont havia d'escollir entre Sánchez o PP i Vox.

"Carles Puigdemont ha sucumbit. Potser no podia fer res més", diu El Món. I afegeix: si no s'aconsegueix el que Junts demana, deu ser perquè potser Sánchez ho utilitzi "per no haver de complir unes promeses que no tenia intenció de complir".

La premsa digital indepe dóna ales a Carles Puigdemont i en justifica l'acord. I, per si de cas, ja prepara el terreny per tornar a culpar l'Estat per al dia que s'adoni que Junts no té res firmat més enllà de l'amnistia.

➡️ Política

Més notícies: