Muntatge amb els líders d'ERC Oriol Junqueras i Pere Aragonès
POLÍTICA

Pere Aragonès, disposat a presentar batalla a Oriol Junqueras

El sector institucional desafia el sector orgànic

Pere Aragonès ha fet un pas endavant i s'ha postulat com a candidat a encapçalar la candidatura d'ERC a les properes eleccions al Parlament. Així ho ha afirmat en una entrevista a La Vanguardia. S'obre així la pugna entre el president del Govern i el president d'Esquerra, Oriol Junqueras.

Aquesta és la primera vegada que Aragonès confirma la seva intenció de presentar-se a la reelecció. Ho fa en plena tempesta, amb el Govern acorralat per la vaga dels sanitaris, el fracàs escolar, la inseguretat als carrers i la sequera. Tot i això, el President es veu amb energies per afrontar el repte de les noves eleccions.

Les seves aspiracions es veuen amenaçades per l'ombra allargada d'Oriol Junqueras. La llei d'amnistia ha ressuscitat políticament el president d'ERC quan semblava condemnat a la desaparició. Comença la baralla entre el sector orgànic representat per Junqueras i l'institucional, liderat per Pere Aragonès.

L'amenaça latent del retorn d'Oriol Junqueras

Fa no tant de temps, Oriol Junqueras era un valor polític en declivi l'ombra del qual semblava entorpir més que aportar a la reconstrucció del partit. Però els pactes d'investidura amb el PSOE ho han canviat tot. Un cop s'aprovi la llei d'amnistia, Oriol Junqueras i Carles Puigdemont podran tornar a concórrer en unes eleccions.

Això ha suscitat la possibilitat d'un darrer enfrontament entre els que un dia van ser president i vicepresident del mateix Govern. El sector orgànic d'ERC creu que ara mateix Aragonès és un llast per a les aspiracions electorals. Creuen que ha arribat el moment de la candidatura de Junqueras.

El president d'ERC continua sent timorat quan treuen el tema, i es limita a dir que el seu paper consisteix a ajudar Pere Aragonès. Però a l'entorn d'Aragonès fa temps que estan amb la mosca darrere de l'orella. Això explica que el president del Govern hagi decidit fer definitivament un pas endavant.

Pere Aragonès confia en les opcions

Tot i la crisi oberta al Govern i la seva baixa popularitat, Pere Aragonès creu més que mai en les seves opcions. Almenys això es desprèn de l'entrevista concedida a La Vanguardia aquest cap de setmana. Ha confirmat la intenció d'esgotar la legislatura, i la voluntat de repetir com a candidat a la presidència del Govern.

Pla mitjà de Pere Aragonès parlant al discurs de Sant Esteve amb una senyera al fons

"Sempre he dit que les eleccions seran el febrer del 2025", ha afirmat. Ha recordat que “som un govern que ha anat aprovant pressupostos any rere any, tot i no tenir una majoria estable”. I ha reiterat la crida als partits de l'oposició per tancar un acord per als pressupostos d'aquest any.

Sobre el seu paper, ha dit que "els candidats d´ERC els decidim entre tots al partit amb els procediments establerts". Assegura que ell no se saltarà els processos, però adverteix que la seva obra de govern encara no està conclosa. "Els projectes no es culminen en una legislatura; per tant, tinc tota l'energia i la força per seguir".

➡️ Política

Més notícies: