Fotomuntatge amb una imatge de fons del Parlament de Catalunya i al capdavant Oriol Junqueras i Pere Aragonès
POLÍTICA

Pere Aragonès es posiciona públicament contra Oriol Junqueras

Creix la pressió sobre Junqueras, que aspira a ser reelegit president d'ERC al proper congrés extraordinari

Més llenya a la guerra interna a Esquerra Republicana. El manifest contra Oriol Junqueras signat inicialment per 300 dirigents de la formació ha anat sumant suports en els darrers dies. L'últim a incorporar-se a la petició de renovar la cúpula del partit ha estat Pere Aragonès.

L'encara president de la Generalitat en funcions, que havia optat per mantenir un paper discret a la batalla interna del partit, ha decidit fer un pas endavant. Amb la seva firma, Pere Aragonès es posiciona públicament contra el que fos president d'ERC fins al 10 de juny passat.

Plànol curt de Pere Aragonès i Oriol Junqueras amb rostre seriós

Marta Rovira i Tània Verge, també contra un Oriol Junqueras cada cop més acorralat

Pere Aragonès no ha estat precisament l'únic nou signant d'aquest manifest considerat antijunquerista. Entre els nous suports que ha sumat el text hi ha, per exemple, Marta Rovira, Tània Verge, Natàlia Mas i Josep Maria Jové.

La secretària general d'ERC, que ara exerceix de presidenta en funcions de la formació, també hi ha estampat la seva firma. Amb els primers suports ja quedava clar que Marta Rovira era una de les instigadores d'aquest moviment intern. Però ara, igual que Pere Aragonès, han sortit de l'armari per pressionar Oriol Junqueras. En total, ja són més de 700 dirigents republicans els que secunden el moviment del sector rovirista contra l'expresident d'Esquerra.

Marta Rovira, secretària general d'ERC, fent un discurs

També Tània Verge, l'actual i polèmica consellera d'Igualtat i Feminismes del Govern en funcions, ha decidit mullar-se signant el document. Igual que Josep Maria Jové, recentment proclamat president del grup parlamentari d'ERC al Parlament, o Natàlia Mas, consellera d'Economia de la Generalitat.

Tots ells se sumen a la llarga llista de dirigents que van signar inicialment el text. Entre ells, Laura Vilagrà (vicepresidenta del Govern), Marta Vilalta (portaveu al Parlament), Raquel Sans (portaveu del partit), Sergi Sabrià (viceconseller d'Estratègia del Govern), Roger Torrent (conseller d'Empresa), Ester Capella (consellera de Territori) i Manel Balcells (conseller de Salut).

Oriol Junqueras, cada vegada més sol

Una vegada més, el més significant d'aquest manifest contra Oriol Junqueras ja no només és qui l'ha signat, sinó qui no ho ha fet. I, en aquest apartat, s'evidencia que l'expresident d'ERC està cada cop més sol i acorralat.

Plànol mitjà de Pere Aragonès i Joan Ignasi Elena amb cara de preocupació i emportant-se la mà a la boca

Només Joan Ignasi Elena (conseller de l'Interior), Juli Fernández (exconseller del Territori del Govern), Lluís Salvadó (pes pesant del sector junquerista i actual president del Port de Barcelona), Gabriel Rufián (diputat al Congrés), Joan Tardà (exdiputat al Congrés), Anna Simó (consellera d'Educació) s'han mantingut al marge del document crític amb Junqueras. Els tres primers són considerats molt propers a l'exlíder dels republicans.

Què demanen els 'crítics'?

Hi ha la curiositat que el sector crític està format, en línies generals, per gran part de la cúpula actual d'ERC. Tot i això, creuen que el partit necessita una "transició tranquil·la" i una "renovació política i general" en la direcció de la formació.

Aquest moviment és, bàsicament, un desafiament a les intencions d'Oriol Junqueras. L'expresident del partit des del 10 de juny passat va decidir fer un pas enrere per tornar-se a postular com a president d'ERC de cara al congrés extraordinari que se celebrarà el 30 de novembre. I, de passada, també com a candidat republicà en futures eleccions al Parlament de Catalunya (quan l'amnistia s'apliqui o quan finalitzi la seva inhabilitació).

➡️ Política

Més notícies: