Esclata la guerra a ERC: acusacions creuades entre dirigents en públic
Esquerra viu un moment convuls després del fracàs de les darreres eleccions al Parlament de Catalunya
La guerra a ERC ja ha esclatat definitivament. Després de mesos de tensions, el fracàs electoral del 12 de maig passat i la divisió sobre com afrontar el futur, la situació dins d'Esquerra ja és del tot insostenible.
Els republicans tenen damunt la taula diversos problemes. Els principals, la renovació de la cúpula del partit i les negociacions per investir (o no) Salvador Illa. I el primer és el que ha provocat una onada d'acusacions entre diversos dirigents de la formació processista.
Aquest diumenge diverses personalitats destacades d'ERC demanaven una "renovació general de la cúpula dirigent". Un clar missatge per atacar Oriol Junqueras. I és que el ja expresident d'Esquerra, després d'apartar-se de la primera línia del partit una vegada celebrades les eleccions europees, té la intenció de tornar a ser proclamat president al congrés extraordinari de la formació, previst per al novembre vinent.
El moviment de Junqueras de tornar a postular-se per presidir el partit després dels darrers fracassos electorals no ha agradat gran part dels actuals dirigents. Entenen que les successives patacades en les últimes quatre cites electorals (municipals i generals del 2023 i autonòmiques i europees del 2024) obliguen la formació a canviar la cúpula. Cosa que xoca amb les intencions d'Oriol Junqueras, que presidia el partit des de l'any 2011 i que, després d'ara fer un pas al costat provisional, vol seguir al capdavant d'ERC uns quants anys més.
Entre els crítics amb Oriol Junqueras hi ha 300 dirigents que han dit prou i han signat aquest document demanant canvis. Entre els signants hi ha l'encara vicepresidenta en funcions Laura Vilagrà o els consellers Ester Capella, Manel Balcells i Roger Torrent.
També hi ha pesos pesants del partit (alguns fins i tot històrics) com el darrer cap de campanya (i viceconseller del Govern en funcions) Sergi Sabrià; l'exalcaldable per Barcelona, Ernest Maragall; l'expresident del Parlament, Ernest Benach; l'expresident d'ERC (fins que va donar pas a Junqueras) Joan Puigcercós; o exconsellers del Govern com Alba Vergés o Joan Manuel Tresserras; i també hi ha l'actual diputada al Congrés Teresa Jordà o la portaveu del partit, Marta Vilalta.
La resposta del 'sector Junqueras'
La guerra interna a ERC no s'acaba aquí. El sector més afí a Oriol Junqueras no ha tardat a respondre el contundent comunicat de 300 dirigents del partit. I ho ha fet per boca de Joan Tardà, exdiputat d'Esquerra al Congrés dels Diputats. Tardà, partidari d'establir ponts i arribar a pactes amb el PSC, ha esclatat al seu compte d'X, carregant contra els crítics.
"Lamento no haver estat prou mereixedor de formar part dels 300 signants a qui se'ls passà a signar el manifest en què es reivindica l'esquerra nacional i la renovació", denunciava. I és que, segons ell, el motiu pel qual no l'han contactat és “pel sol fet de creure que els dos objectius no exigeixen necessàriament llançar Oriol Junqueras a la paperera”.
Venen dies intensos a ERC ja no només per la lluita interna entre dirigents. Sino perquè, en aquest context, els republicans han de decidir si pactar amb el PSC o no per investir Salvador Illa com a president de la Generalitat. Recordem que, si no ho fan, anirem a una repetició electoral que no té pinta que anirà massa bé al partit processista: podrien continuar caient fins i tot fins als 16 diputats.
Més notícies: