Primer pla de Pere Aragonès visiblement avorrit

POLÍTICA

El Parlament tomba els pressupostos al Govern: possibles eleccions anticipades al maig

La cambra catalana diu 'no' als comptes de la Generalitat, mentre que l'executiu de Pere Aragonès es nega a fer autocrítica. Un avançament electoral a Catalunya en dos mesos, un escenari més que probable

El Govern més feble de la democràcia ha patit un nou revés. El Parlament de Catalunya ha dit 'no' als pressupostos de la Generalitat. Tot i els vots a favor d'ERC, el PSC i Cristina Casol (ex de Junts, ara al Grup Mixt), la resta de formacions han decidit tombar els comptes presentats per la consellera d'Economia, Natalia Mas.

L'executiu de Pere Aragonès suma així un nou fracàs després de ser incapaç de convèncer els Comuns (ni Junts) perquè cedissin l'únic vot que necessitaven per aprovar els pressupostos. Tot i tractar-se d'això, d'un nou fracàs, el Govern no ha fet autocrítica.

A la inversa, segons la consellera Mas, la responsabilitat d'aquest nou fracàs de l'executiu és de l'oposició. De fet, es tracta de l'A, B, C d'aquest Govern. La culpa és de tots, menys d'ells. Després d'aquest nou fiasco, la possibilitat d'un avançament electoral a Catalunya sona cada cop amb més força. De fet, fins i tot ja han possible dates damunt la taula.

I ara què? Les eleccions anticipades, cada cop més a prop

Després del 'no' del Parlament, la política catalana entra en un escenari que, en línies generals, es resumeix en tres possibles sortides. La primera, poc probable, és prorrogar els pressupostos. La segona, allargar les negociacions. El Govern pot tornar a registrar els comptes i guanyar temps per continuar conversant amb l'oposició per arribar a un acord passada la Setmana Santa.

La consellera d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Natàlia Mas, es reuneix amb els presidents de grups parlamentaris, la Mesa i els portaveus de la Comissió d'Economia després del lliurament del Projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat 2024

D'aquesta manera, la Generalitat guanyaria una mica de temps. Tot i això, els dos partits que potencialment podrien votar a favor dels pressupostos no sembla que vulguin donar el seu braç a tòrcer.

Les relacions entre ERC i Junts no passen precisament pel millor moment. De fet, Albert Batet ja ha advertit Pere Aragonès que, si no aprova els comptes, ha de convocar eleccions immediatament.

I els Comuns, més enllà dels pressupostos, continuen obsessionats a entrar a l'Ajuntament de Barcelona. Un escenari que, per ara, Jaume Collboni (ni ERC, amb qui ja té un pacte) no contemplen perquè no volen Ada Colau al govern municipal.

L'altre escenari és el de l'avançament electoral a Catalunya. Una idea que en les últimes hores ha agafat força. Es tracta d'un escenari que el Govern d'Aragonès no contemplava, però que ara ja no descarta. De fet, a RAC1 han assegurat que aquestes hipotètiques eleccions anticipades podrien convocar-se per al 12 o 19 de maig. És a dir, que els catalans podrien estar cridats a les urnes en només dos mesos.

Dins Esquerra hi ha un sector que pensa que el millor és avançar eleccions. Així, s'estalviarien gestionar els possibles efectes de la sequera durant l'estiu i, de passada, posarien un compromís a Junts. Els de Puigdemont no tenen un candidat clar per als comicis i un avançament electoral els obligaria a accelerar el procés d'escollir un líder per a les seves llistes.

Per contra, hi ha un altre sector que aposta per mantenir les intencions d'esgotar la legislatura malgrat la situació de debilitat en què el Govern estaria després de no prosperar els pressupostos. Pere Aragonès se organitzat una reunió d'urgència aquest tarda amb els seus consellers per valorar la situació y prendre una decisió definitiva.

➡️ Política

Més notícies: