Pere Aragonès treu el cap a l'abisme: les seves 3 opcions si no hi ha pressupostos
La bestreta electoral es presenta ara mateix com l'opció més viable per a un govern en minoria i en crisi
Hores d'infart als passadissos del Parlament i al Palau de la Generalitat. A Comú Podem ha trencat l'última oferta de pressupostos i el Govern de Pere Aragonès treu el cap a l'abisme. Si en la votació d'aquesta tarda els comptes són rebutjats, al govern en minoria d'ERC només li quedaran tres sortides de les quals la repetició electoral és la més plausible.
Les negociacions entre ERC i els Comuns estan estancades i el marge ja es redueix a les poques hores que queden per a la votació. El Govern espanyol té lligats els 66 vots dels diputats d'ERC (33) i el PSC (33). Continua necessitant l'abstenció o el suport d'un altre grup parlamentari perquè els comptes segueixin endavant.
La votació de les esmenes a la totalitat del preveu està prevista per a aquesta tarda a primera hora. Els Comuns segueixen enrocats en la seva posició, i no retiraran la seva esmena a la totalitat si el Govern no tomba el pla urbanístic del Hard Rock. En aquests moments els pressupostos són més a prop del no que del sí, i això deixa poques sortides a Pere Aragonès.
Opció 1, prorrogar els comptes
Si l'oposició tomba els pressupostos del Govern per al 2024, Aragonès podria prorrogar els comptes del 2023, però quedaria en una situació d'extrema debilitat. De fet, això només ha passat una vegada, quan la CUP va tombar els comptes de Puigdemont el 2016. En aquella ocasió el president va prorrogar els pressupostos de l'any anterior, però també es va sotmetre a una qüestió de confiança oferint als cupaires la promesa d'un referèndum d'autodeterminació que va culminar a l'1-O.
La situació ara és molt diferent, perquè si ERC cedeix a les exigències dels Comuns i paralitza el Hard Rock perdria el suport del PSC. Pere Aragonès podria esgotar el darrer any de legislatura amb els pressupostos prorrogats. Però hauria de negociar cada projecte per separat buscant equilibris parlamentaris que amb 33 diputats de 135 convertirien l'acció de govern en un mal de queixal.
Opció 2, nous pressupostos
El Govern d'ERC es troba en un atzucac, ja que prengui el camí que prengui necessita una majoria de què no disposa. Podria modificar el crèdit o augmentar la despesa respecte de l'any anterior, però sempre passant pel Parlament. També podria reelaborar el projecte de pressupostos per a una nova votació, però no hi ha temps ni marge suficient per desencallar el conflicte amb el PSC i els Comuns.
La llei estableix que en cas de no prosperar, el projecte de pressupostos tornarà al Govern per reelaborar-lo. Això implicaria reprendre unes negociacions on les posicions dels uns i dels altres són incompatibles i inamovibles. No hi ha un termini establert per a la presentació d'un nou projecte, però ja estem al mes de març i si no hi ha pressupostos la situació se li complica molt a Pere Aragonès.
Opció 3, bestreta electoral
Davant el poc marge que ofereixen les dues opcions anteriors, al Govern només li quedaria una tercera sortida, que és dissoldre el parlament i convocar eleccions. Fonts internes ja comencen a assumir aquesta opció com la més viable, i apunten que hi podria haver eleccions a Catalunya al maig. Les eleccions estan previstes per al febrer del 2025, però ERC podria decidir no allargar l'agonia i citar els catalans a les urnes.
La precipitada dissolució del Govern i la convocatòria de comicis al maig agafaria els partits catalans a contrapeu. Sobretot en el cas de Junts, que no podria esperar l'amnistia per presentar Carles Puigdemont com a candidat. També obligaria noves opcions com Aliança Catalana i l'ANC a accelerar les seves candidatures electorals si volen concórrer.
Més notícies: