Pla mitjà de Pere Aragonès parlant al discurs de Sant Esteve amb una senyera al fons

POLÍTICA

Oficial: Pere Aragonès llença la tovallola i convoca eleccions anticipades a Catalunya

Després del 'no' del Parlament als pressupostos presentats pel Govern, el president ha decidit avançar els comicis, previstos inicialment per al 2025. El proper 12 de maig, els catalans tornaran a votar

Jornada d'infart a la política catalana. El que havia de ser el dia que el Parlament aprovava o tombava els pressupostos de la Generalitat, ha acabat a la convocatòria d'eleccions anticipades a Catalunya.

DIRECTE ÚLTIMA HORA: Eleccions anticipades a Cataluunya. Compareixença del President Pere Aragonès

A primera hora de la tarda, el Parlament rebutjava els comptes presentats pel Govern. Ho feia per tan sols un vot de diferència (67 a 68). Aquest nou fracàs de l'executiu d'ERC ha provocat que Pere Aragonès convoqués d'urgència els seus consellers per valorar els diferents escenaris que es presentaven. I la conclusió a què ha arribat ha estat clara: és hora de llençar la tovallola i convocar noves eleccions al Parlament de Catalunya.

Aquestes noves eleccions se celebraran el proper diumenge dia 12 de maig. És a dir, que els catalans estan tornats a cridar a les urnes entre les eleccions basques, que estan convocades per al 21 d'abril, i les europees, que seran el 9 de juny.

"He pres una decisió després del 'no' als pressupostos", començava la seva compareixença aquesta tarda al Palau de la Generalitat. I aquesta decisió no és cap altra que "convocar eleccions per al proper 12 de maig perquè Catalunya es pugui dotar d'un Govern amb més força".

D'aquesta manera, Pere Aragonès dóna el seu braç a torçar malgrat les intencions inicials d'esgotar la legislatura. Tant el president com els membres del Govern i els dirigents d'Esquerra havien repetit per activa i per passiva que no hi hauria avenç electoral. I que es votaria quan toqués, el febrer del 2025. Finalment, els comicis s'avançaran nou mesos, i s'obre així un escenari incert per a alguns partits.

El PSC, que és qui lidera les enquestes, tindrà Salvador Illa com a candidat si no hi ha cap gir inesperat. ERC també ja va decidir que serà Pere Aragonès qui encapçali la llista. Tot apunta que Ignacio Garriga, Alejandro Fernández i Jèssica Albiach seran els candidats de Vox, PP i Comuns.

Diferent és el cas de la resta de partits. Junts té ara un problema sobre la taula, ja que ni Carles Puigdemont ni Jordi Turull no poden optar a la presidència de la Generalitat. Josep Rull o Jaume Giró han anat sonant a les travesses per ser candidats, encara que per ara no hi ha res clar.

L'avançament electoral també obligarà a accelerar el procés per trobar candidat Ciutadans. Al seu dia, Jordi Cañas va dir que hauria de repetir Carlos Carrizosa. També haurà de córrer la CUP, que ara mateix està en ple procés de refundació.

Finalment, caldrà veure què fan altres projectes que estudiaven presentar-se a les eleccions catalanes. És el cas d'Aliança Catalana, que ja tenia pràcticament decidit fer el salt al Parlament amb el dubte de Sílvia Orriols.

➡️ Política

Més notícies: