Home amb ulleres i jaqueta grisa en una plaça amb edificis de fons.
POLÍTICA

VÍDEO | Les paraules d'un alcalde català sobre la inseguretat amb un avís al final

Jordi Masquef, alcalde de Figueres, assenyala el principal problema de la delinqüència a Catalunya

La violència desencadenada a Catalunya i la passivitat de la Conselleria dInterior, dirigida per Joan Ignasi Elena, ha provocat la rebel·lió d'alguns ajuntaments. Aquests han optat per la mà dura contra la delinqüència. Un és Figueres, on l'alcalde Jordi Masquef, de Junts, està liderant una ofensiva contra la multireincidència, l'incivisme i els fraus a les ajudes socials.

Figueres, ciutat de 48.000 habitants a la comarca de Girona, ha estat aquests darrers dies epicentre de la violència desencadenada a Catalunya. Allà, al barri del Culubret, desenes de persones van atacar i van destrossar la casa dels presumptes autors del tiroteig mortal de Sant Joan a Girona. L'atac amb destrals, pals i objectes contundents va fer saltar totes les alarmes sobre la crisi de seguretat que es viu a Catalunya.

Amb el Conseller d'Interior desaparegut, l'alcalde de Figueres ha aixecat la veu per denunciar què passa a les ciutats catalanes. En tan sols un minut i mig, el primer edil va retratar davant dels mitjans de comunicació el fracàs de les polítiques públiques de seguretat del govern de Catalunya. I va fer una advertència final que fa reflexionar sobre la possibilitat que encara no hagi arribat el pitjor.

No es pot tornar a repetir

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha carregat durament contra “les polítiques garantistes” fomentades des del govern de la Generalitat. Unes polítiques que “no serveixen de res” perquè “tots sabem que delinquir aquí surt molt més barat que delinquir a França”. Per això, ha reclamat més implicació de les institucions en la lluita contra la delinqüència i el crim organitzat.

Especialment en aquesta zona de Catalunya, que segons l'alcalde és “un pol d'atracció” per aquestes a la costa i prop de la frontera. Segons les seves paraules, “Figueres és una ciutat amb una problemàtica molt específica a barris com el del Culubret”. Es refereix a les lluites entre clans gitanos, tot i que afegeix que “no cal estigmatitzar cap col·lectiu”.

Masquef ha mostrat “un gran respecte” per la feina dels Mossos i ha elogiat la Guàrdia Urbana “que van ser els primers a arribar”. Amb tot, és contundent a l'hora de dir que incidents com els que han passat aquests dies “no es poden tornar a repetir”.

Tot seguit, l'alcalde ha denunciat un "problema d'economia submergida que es diu marihuana" que dóna recursos "fàcils i en negre" a molta gent. Per solucionar-ho ha dit que “calen polítiques de promoció econòmica, socials i urbanístiques”. Però també “mesures policials i de persecució del crim organitzat més contundents”.

L'advertiment de l'alcalde

L'alcalde ha acabat amb una advertència, i és que “si no ens prenem la seguretat de debò, avui ha estat això i demà haurem de lamentar un incident molt més fort”.

El seu pressentiment coincideix amb el de molts catalans, que temen que encara no hàgim tocat fons pel que fa a la delinqüència i la degradació. El repunt dels homcidis ha estat la gota que ha fet vessar el got. Els ajustaments de comptes entre bandes d'estrangers pel control de la droga se suma al problema de la multireincidència i les baralles multitudinàries algunes amb una violència inusitada.

➡️ Política

Més notícies: