Foto de l'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, a la presentació del projecte de Casa Natal de Dalí
POLÍTICA

El 'model Figueres': mà dura contra els reincidents i els fraus en ajudes socials

L'alcalde de la ciutat, Jordi Masquef (Junts), elabora un pla per frenar la delinqüència i els fraus

Davant l'immobilisme de Joan Ignasi Elena, conseller de l'Interior de la Generalitat, a l'hora de fer front a l'auge de la delinqüència a Catalunya, cada vegada són més els ajuntaments que aposten per prioritzar les polítiques de seguretat. Xavier García Albiol (PP) a Badalona i Marc Buch (Junts) a Calella en són dos exemples. Un altre és Jordi Masquef (Junts) a Figueres.

L'alcalde de la capital de l'Alt Empordà, de gairebé 48.000 habitants, ha presentat recentment el seu pla per a la ciutat durant els tres anys de mandat que encara té per davant.

L'alcalde de Figueres, Jordi Masquef, amb vestit blau parlant en un podi amb dos micròfons davant d'una placa commemorativa.

Jordi Masquef governa a Figueres des de l'any passat. Era la segona vegada que guanyava les eleccions municipals, però el 2019, un pacte entre ERC, el PSC, el Guanyem Figueres (CUP) i la plataforma veïnal Canviem Figueres va impedir que es fes amb l'alcaldia. El 2023, Junts va arrasar a les eleccions i Masquef va poder ser alcalde després d'aconseguir la majoria absoluta (13 dels 18 regidors i gairebé el 50% dels vots).

Mà dura a Figueres contra la delinqüència

Jordi Masquef, de 44 anys, forma part d'aquest nou corrent municipalista de Junts (al costat de Buch a Calella o Ramon Bacardit a Manresa, encara que aquest és a l'oposició) que aposta per parlar sense complexos de qüestions com la immigració, la seguretat o l'abús fraudulent de les ajudes socials. Qüestions que, moltes vegades, la cúpula del seu partit vol obviar o directament compra el mateix marc mental de partits com ERC i la CUP.

Fa uns dies, l'alcalde de Figueres va presentar el seu pla de futur per a la ciutat. I, entre moltes altres qüestions, s'ha marcat com a prioritat la lluita contra l'incivisme, la multireincidència i els fraus en les ajudes socials.

Figueres va tancar el 2023 amb un augment de la criminalitat d'un 2,3% respecte al 2022, sent les lesions per baralles tumultuàries, els robatoris amb força a domicilis i les sostraccions de vehicles els delictes que més van incrementar. Tot i això, el primer trimestre del 2024, la delinqüència va començar a baixar a la ciutat, concretament un 1,4% respecte al mateix període de l'any anterior.

Tot i aquest descens, delictes com els furts i els robatoris amb violència van augmentar significativament. Per aquest motiu, Jordi Masquef ha decidit posar fil a l'agulla per continuar baixant els delictes a la ciutat. I, per això, ha presentat un pla amb l'objectiu de perseguir, sobretot, la multireincidència.

Endurir sancions, més policia i treballs comunitaris

El 'model Figueres' que Jordi Masquef vol implantar a la ciutat es basa en diversos eixos. D'una banda, vol augmentar anualment la plantilla de Guàrdia Urbana fins a arribar als 93 agents. També instal·larà càmeres de videovigilància al centre i als punts més conflictius del municipi. I, a més, ha dissenyat un pla per dissuadir multireincidents i per parar els peus als qui es declarin insolvents a l'hora de pagar multes.

Jordi Masquef vol aprofitar la majoria absoluta per revisar l'ordenança de civisme i endurir les sancions per als multireincidents. A més, també aprovarà un reglament regulador dels Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC), que ha de servir per a tots aquells que es declarin insolvents per,  així, estalviar-se pagar la corresponent sanció. L'objectiu és que qui no pugui pagar multes faci treballs comunitaris en benefici de la ciutat.

“Si no poden fer front a la multa, no se'n poden anar de rositas”, va dir Masquef quan va presentar el seu projecte de ciutat. En aquesta conferència, celebrada la setmana passada, també es va comprometre a aplicar “mà dura” i “tolerància zero” contra aquells delinqüents i incívics que vulguin pertorbar la tranquil·litat de Figueres.

Mà dura també contra els fraus a les ajudes socials

El pla de Jordi Masquef per a Figueres, que entre altres qüestions inclou propostes de neteja, habitatge o recuperar l'orgull de la ciutat, també se centra en l'ús fraudulent de les ajudes socials.

L'alcalde sap que aquesta carpeta és un “terreny pantanós” perquè és d'aquells tabús històrics a la política catalana. Tot i això, Jordi Masquef creu que és un tema que “s'ha de tractar i no posar el cap sota l'ala”. Per aquest motiu, el líder de Junts al municipi aposta per la “revisió i més control en l'atorgament d'ajudes socials”. I és que, com ell mateix va admetre, el seu govern s'ha proposat “lluitar contra la cultura dels subsidis”.

➡️ Política

Més notícies: