El 'model Figueres': mà dura contra els reincidents i els fraus en ajudes socials
L'alcalde de la ciutat, Jordi Masquef (Junts), elabora un pla per frenar la delinqüència i els fraus
Davant l'immobilisme de Joan Ignasi Elena, conseller de l'Interior de la Generalitat, a l'hora de fer front a l'auge de la delinqüència a Catalunya, cada vegada són més els ajuntaments que aposten per prioritzar les polítiques de seguretat. Xavier García Albiol (PP) a Badalona i Marc Buch (Junts) a Calella en són dos exemples. Un altre és Jordi Masquef (Junts) a Figueres.
L'alcalde de la capital de l'Alt Empordà, de gairebé 48.000 habitants, ha presentat recentment el seu pla per a la ciutat durant els tres anys de mandat que encara té per davant.
Jordi Masquef governa a Figueres des de l'any passat. Era la segona vegada que guanyava les eleccions municipals, però el 2019, un pacte entre ERC, el PSC, el Guanyem Figueres (CUP) i la plataforma veïnal Canviem Figueres va impedir que es fes amb l'alcaldia. El 2023, Junts va arrasar a les eleccions i Masquef va poder ser alcalde després d'aconseguir la majoria absoluta (13 dels 18 regidors i gairebé el 50% dels vots).
Mà dura a Figueres contra la delinqüència
Jordi Masquef, de 44 anys, forma part d'aquest nou corrent municipalista de Junts (al costat de Buch a Calella o Ramon Bacardit a Manresa, encara que aquest és a l'oposició) que aposta per parlar sense complexos de qüestions com la immigració, la seguretat o l'abús fraudulent de les ajudes socials. Qüestions que, moltes vegades, la cúpula del seu partit vol obviar o directament compra el mateix marc mental de partits com ERC i la CUP.
Fa uns dies, l'alcalde de Figueres va presentar el seu pla de futur per a la ciutat. I, entre moltes altres qüestions, s'ha marcat com a prioritat la lluita contra l'incivisme, la multireincidència i els fraus en les ajudes socials.
Figueres va tancar el 2023 amb un augment de la criminalitat d'un 2,3% respecte al 2022, sent les lesions per baralles tumultuàries, els robatoris amb força a domicilis i les sostraccions de vehicles els delictes que més van incrementar. Tot i això, el primer trimestre del 2024, la delinqüència va començar a baixar a la ciutat, concretament un 1,4% respecte al mateix període de l'any anterior.
Tot i aquest descens, delictes com els furts i els robatoris amb violència van augmentar significativament. Per aquest motiu, Jordi Masquef ha decidit posar fil a l'agulla per continuar baixant els delictes a la ciutat. I, per això, ha presentat un pla amb l'objectiu de perseguir, sobretot, la multireincidència.
Endurir sancions, més policia i treballs comunitaris
El 'model Figueres' que Jordi Masquef vol implantar a la ciutat es basa en diversos eixos. D'una banda, vol augmentar anualment la plantilla de Guàrdia Urbana fins a arribar als 93 agents. També instal·larà càmeres de videovigilància al centre i als punts més conflictius del municipi. I, a més, ha dissenyat un pla per dissuadir multireincidents i per parar els peus als qui es declarin insolvents a l'hora de pagar multes.
Jordi Masquef vol aprofitar la majoria absoluta per revisar l'ordenança de civisme i endurir les sancions per als multireincidents. A més, també aprovarà un reglament regulador dels Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC), que ha de servir per a tots aquells que es declarin insolvents per, així, estalviar-se pagar la corresponent sanció. L'objectiu és que qui no pugui pagar multes faci treballs comunitaris en benefici de la ciutat.
“Si no poden fer front a la multa, no se'n poden anar de rositas”, va dir Masquef quan va presentar el seu projecte de ciutat. En aquesta conferència, celebrada la setmana passada, també es va comprometre a aplicar “mà dura” i “tolerància zero” contra aquells delinqüents i incívics que vulguin pertorbar la tranquil·litat de Figueres.
Mà dura també contra els fraus a les ajudes socials
El pla de Jordi Masquef per a Figueres, que entre altres qüestions inclou propostes de neteja, habitatge o recuperar l'orgull de la ciutat, també se centra en l'ús fraudulent de les ajudes socials.
L'alcalde sap que aquesta carpeta és un “terreny pantanós” perquè és d'aquells tabús històrics a la política catalana. Tot i això, Jordi Masquef creu que és un tema que “s'ha de tractar i no posar el cap sota l'ala”. Per aquest motiu, el líder de Junts al municipi aposta per la “revisió i més control en l'atorgament d'ajudes socials”. I és que, com ell mateix va admetre, el seu govern s'ha proposat “lluitar contra la cultura dels subsidis”.
Més notícies: