Imatge de Pere Aragonès i Laura Vilagrà al Parlament de Catalunya
POLÍTICA

L'amnistia divideix el processisme

ERC, Junts i la CUP discrepen sobre el seu abast

Pere Aragonès va evitar el cos a cos amb Junts al debat de política general i va allargar la mà per pactar junts una proposta de referèndum. Tot i això, en el més urgent que és l'amnistia regna la divisió entre els partits. ERC, Junts i la CUP no han aconseguit posar-se d'acord per registrar al Parlament una proposta de resolució conjunta sobre l'amnistia i l'autodeterminació.

El Govern vol tancar una proposta conjunta perquè el Parlament defensi la llei d'amnistia en el tancament del debat de política general aquest divendres. Republicans, cupaires i postconvergents negocien ara un text de consens. Però no ho tindran fàcil.

Junts vol posar l'accent a la desjudicialització de la política però sense concretar qui ha de ser amnistiat. Esquerra sí que especifica que l'amnistia ha d'assolir tots els “perseguits” per defensar i exercir el dret a l'autodeterminació. Pel que fa a la CUP, l'amnistia va inevitablement de la mà del referèndum.

ERC: Aragonès ha de negociar l'amnistia

ERC ha presentat una proposta de llei d´amnistia que esborri els antecedents penals i administratius de les persones que van defensar el dret al´autodeterminació. En el text atorga al Govern un paper preeminent en la negociació amb l'Estat. Així és com Aragonès vol arrabassar el protagonisme a Puigdemont.

Tant Aragonès al Parlament com Gabriel Rufián al Congrés han insistit que l'amnistia ha de ser l'avantsala del referèndum. El president va instar a convocar una consulta abans del 2027 si Pedro Sánchez vol ser investit. I Rufián va dir que l'amnistia ha de servir per repetir un altre 1 d'octubre.

Junts: Que la promogui el Parlament

Junts recela de la proposta d'ERC i proposa que sigui el Parlament qui promogui l'impuls d'una llei d'amnistia. Segons el plantejament, aquesta ha de suposar l'abandonament de la via judicial per tornar el conflicte a l'àmbit polític. Però no aclareixen qui s'hi podria acollir.

A més, el partit de Carles Puigdemont vol que la resolució del Parlament inclogui el dret de Catalunya a l'autodeterminació. Fa referència als tractats internacionals. I recorda que “el poble català té dret a fer realitat democràticament la decisió que va prendre al referèndum de l'1-O de convertir-se en un estat independent en forma de república”.

CUP: Independència per acabar amb la repressió

La CUP ha insistit reiteradament que l'autodeterminació i la independència és l'únic camí per posar fi a la repressió. Per això proposa que el Parlament recuperi i tramiti la proposta de llei d'amnistia que van presentar al Congrés el 2020 juntament amb ERC i Junts. Els cupaires demanen que s'incloguin “tots els represaliats per motius polítics”.

La CUP va més enllà que ERC i Junts i vol una amnistia per a tots els represaliats per “causes socials, antifeixistes, feministes i llibertat d'expressió”. Seguint el seu programa electoral, demana no investir cap govern que no es comprometi a un referèndum vinculant. Els cupaires criden a la desobediència per garantir els drets socials com les necessitats bàsiques i l'habitatge.

➡️ Política

Més notícies: