Primer pla del líder d'ERC a Catalunya Oriol Junqueras
POLÍTICA

Oriol Junqueras trenca el seu silenci després de la crisi dels cartells i rep com mai

Ha fet la clàssica maniobra de dir que ningú sabia res i que es depuraran totes les responsabilitats

El líder in pectore d'ERC, Oriol Junqueras, s'ha pronunciat sobre la polèmica dels cartells de l'Alzheimer.

En un text publicat a diverses mans a La Vanguardia, l'expresident de la Generalitat ha fet un dels seus habituals exercicis de moderació inconcreta. I la veritat és que no ha sortit del guió que tenen els partits quan s'enfronten a escàndols d'aquesta mena.

Ningú sabia res, ho condemnem amb fermesa, cal depurar responsabilitats, etc. Junqueras no ha avivat el foc ni ha llançat dards enverinats. Però no ha convençut els seus crítics en xarxes socials, que li han tornat a retreure “el to alliçonador”.

Xarxes socials i cartells

El text de l'exvicepresident Junqueras té dues parts. A la primera, teoritza sobre els profunds canvis que la digitalització del món ha introduït en la comunicació política. A la segona, parla sobre els cartells contra els Maragall.

Pel que fa a les noves formes de la comunicació política, Junqueras no diu coses gaire noves. Com tot polític, recela de les xarxes socials i només en destaca les evidents parts negatives (polarització, ridiculització, etc.). La raó de fons per criticar les xarxes socials és que són incontrolables i trituren qualsevol relat imposat des del poder polític.

Per això, Junqueras i els sotasignats manifesten la seva preocupació i fan recomanacions. “Urgeix ser capaços d'escoltar-nos i situar la pugna política en termes democràtics i de respecte. Cal apel·lar al pensament crític, el discerniment i la intel·ligència dels electors. Llegiu, instruïu-vos i sereu lliures, deien els nostres besavis republicans”.

Tres persones apareixen a la imatge, Oriol Junqueras i Marta Rovira en primer pla i Ernest Maragall al fons, amb un cartell groc darrere seu.

La segona part sembla un text diferent. Passa de condemnar les noves dinàmiques de la comunicació política a parlar dels cartells de l'Alzheimer. En aquest punt, tampoc no hi ha novetats i el text ve marcat pel distintiu estil Junqueras.

“Aquests dies”, explica Junqueras, “hem viscut de manera vergonyosa allò que la investigació periodística ha destapat: una presumpta conxorxa interna al nostre partit per dur a terme campanyes de desprestigi deplorables. Uns fets que ens indignen profundament i que malmeten la reputació de les sigles d’ERC”.

Junqueras no surt de la reacció comuna entre la directiva d'un partit quan passen aquestes coses. Ho lamenta profundament, es preocupa per l'impacte negatiu a la imatge d'ERC i diu que ningú sabia res. La reacció, en fi, és calcada a què han tingut altres partits com PP, PSOE o Junts quan s'han enfrontat a escàndols.

"Estem convençuts que ni la secretària general ni la majoria de l’executiva nacional estava al corrent de tal conxorxa i de les seves activitats, com tampoc ho sabíem cap dels sotasignats", conclou Junqueras.

Marta Rovira i Oriol Junqueras aixecant els braços en un esdeveniment exterior.

Dures crítiques

El missatge de Junqueras ha trobat una forta oposició a xarxes socials. Ja són molts els votants nacionalistes que no accepten les piruetes de Junqueras. Algunes de les crítiques semblen escrites per Sergi Sabrià.

"Sempre amb aquest to moralista, alliçonador i castrador que no és més que autoritarisme disfressat d'aquell que pretén decidir per sobre dels altres allò que està bé i allò que està malament (a conveniència seva i del seu partit, és clar)", deien algun usuari.

La reacció ha estat unànime. “Amb paraules maques ja no convencereu ningú”, “sempre has jugat amb ambigüitats”, “la gent t'estima Oriol, ja ho veus”.

➡️ Política

Més notícies: