Home amb barba i vestit fosc assenyalant cap a la cambra amb un edifici dapartaments de fons.
POLÍTICA

Ofensiva de Vox contra els empadronaments irregulars

Denuncien que el frau als empadronaments és una pràctica estesa entre els ajuntaments

Empadronament i immigració van de la mà. Es tracta d'una polèmica recurrent i que sempre té els ajuntaments com a protagonistes. De vegades, se'ls critica per ser o escrupolosos en el compliment de la llei o, per contra, massa laxos, cometent frau fins i tot.

Atesa la pressió migratòria que pateix Espanya, aquesta és una polèmica a l'ordre del dia. Sobretot a Catalunya, que presenta uns nivells de població estrangera molt elevats.

Això explica que, d'alguna manera o altra, tots els assumptes sociopolítics a Catalunya estiguin afectats per la immigració. Des de la sanitat fins a l'educació i passant la saturació dels jutjats o carreteres. Res no es deslliga de la realitat de la demografia.

Muntatge de fotos barri de Barcelona

Frau a Nou Barris

En el cas dels empadronaments a localitats catalanes, les últimes polèmiques han tingut la mateixa forma.

Bé sigui perquè ho denuncia un grup polític o fins i tot el mateix ajuntament, la veritat és que s'acaben descobrint dinàmiques fraudulentes. La més comuna és l'empadronament d'un nombre inversemblant de persones a un mateix habitatge. De vegades, no cal ni que sigui un habitatge.

L'Ajuntament de Barcelona (PSC), per exemple, va avisar les ONG fa uns mesos que no podien utilitzar les seves seus (que no són habitatges) per empadronar immigrants. Aquesta actitud de l'Ajuntament, en aparença legalista, contrasta amb les darreres informacions que vam conèixer sobre els empadronaments a Barcelona.

Segons va destapar Vox - després es va fer viral -, l'Ajuntament va admetre que havia empadronat prop de 6.000 persones en un immoble públic del districte de Nou Barris. Aquesta informació va desfermar la incredulitat i la indignació de molts, començant per Vox, que va anunciar que investigaria si aquesta era una pràctica habitual.

Gairebé 500 empadronats en un edifici de Sant Cugat

Si no és habitual, pel que sembla sí que és una pràctica estesa.

Segons ha tornat a explicar Vox, l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès en té empadronades a 493 a la seu dels serveis socials de l'ajuntament.

Des de Vox denuncien que aquests empadronaments tenen un efecte posterior en el col·lapse i la tensió dels serveis socials. Perquè, com és sabut, l'empadronament és una condició necessària per optar després dels diferents serveis públics.

Des del partit asseguren que l'Ajuntament no volen informar de les nacionalitats. En qualsevol cas, diuen que tenen clar que molts són estrangers en situació irregular. Així mateix, des de Vox critiquen que aquesta fórmula per donar sortida als irregulars s'intenti emparar a la legalitat.

Entre altres motius, l'empadronament exigeix una vinculació efectiva amb el municipi o que un funcionari municipal es desplaci fins a l'habitatge en qüestió per garantir la legalitat de tot el procés.

Per tot això, des de Vox insisteixen en la lluita contra els empadronaments fraudulents. Així mateix, demanen l'enduriment dels requisits i ho argumenten en la necessitat d'aturar l'efecte crida.

➡️ Política

Més notícies: