L'altre obstacle del sistema de finançament per a Catalunya: el personal
El Govern diu que el 2025 ja estarà 'definit' el nou sistema i que el 2026 es recaptarà tot l'IRPF
Des del principi, el nou sistema de finançament per a Catalunya ha rebut la mateixa crítica: la seva indefinició. Això arriba al punt que encara no hi ha consens sobre el nom; Junts, per exemple, encoratja mocions al Parlament per vendre'l com un concert econòmic. Per la seva banda, el president Illa va dir fa poques setmanes que no vol entrar en un debat “nominalista” sobre aquest assumpte. És a dir, guanyar temps i anar venent el nou sistema de finançament tal com vagi sorgint.
Aquesta indefinició, però, no pot ser crònica. Si de veritat es concreta el sistema de finançament, això implica una operació administrativa i institucional de gran importància. I entre els obstacles que cal superar hi ha el del personal que treballarà a la nova hisenda catalana, que gairebé de la nit al dia passarà a ser una hisenda de nivell europeu.
En aquest sentit, la portaveu del PSC (i una de les figures amb més incidència a la política catalana), Lluïsa Moret, ja ha dit que el primer és “reforçar” amb més personal l'Agència Tributària Catalana. I precisament per la indefinició de què parlem, Moret no es va agafar els dits i va dir que “s'està parlant” d'una convocatòria per a personal funcionari.
I què diuen els funcionaris?
De moment, la reacció dels funcionaris estatals que treballen a Catalunya no ha estat del tot positiva. Quan es va començar a parlar d'aquesta exigència d'ERC per arribar a un acord amb el PSC, els sindicats ja es van posar en guàrdia. El motiu que explica les seves resistències i suspicàcies són les modificacions de les condicions laborals, que fins que no s'aclareixi la indefinició queden en uns llimbs de declaracions polítiques.
“No ens sorprendria que deixessin tirats els treballadors de l'Agència Tributària estatal a Catalunya. La seva màxima és qualsevol fi que considerin bona per als seus objectius justifica la vulneració d'acords sindicals i de la normativa vigent en matèria de drets laborals”, van denunciar des de la UGT el juliol passat.
I és que, certament, aquest canvi de paradigma implica una translació administrativa i laboral gairebé completa. Les xifres parlen per si mateixes. A hores d'ara, per exemple, l'Agència catalana disposa de 852 empleats, mentre que l'Agència Tributària a Catalunya arriba gairebé als 4.000 funcionaris.
Això implica que el gruix del treball d'inspecció i control fiscal el fa l'Estat, que disposa a Catalunya de 364 inspectors i 1.365 tècnics. Per aquesta raó, des de GHESTA han advertit de la possibilitat que "s'augmentaria l'evasió a Catalunya per la manca d'experiència de l'Agència Tributària de Catalunya en la gestió i el control tributari de tots els impostos".
El PSC es manté ferm amb les dates
Totes aquestes incògnites no són obstacles perquè el Govern socialista s'atreveixi fins i tot a donar dates. Fa també unes setmanes, la consellera d'Economia, Alícia Romero, va pintar un panorama més que falaguer. Tot això al marge que, ara com ara, totes les primeres espases del PSC han dit per activa i per passiva que l'acord amb ERC es “complirà”.
I segons va explicar la consellera, la Generalitat i el Ministeri d'Hisenda ja tenen treballant un "grup d'experts" per pilotar la transició. D'aquesta manera, d'aquí a uns quants mesos (durant el primer semestre del 2025), ja estarà “definit” el model de finançament. I pel que fa a allò essencial, que són les capacitats efectives de la nova hisenda catalana, la consellera va avançar que el 2026 Catalunya ja recaptarà tot l'IRPF.
Més notícies: