Lluïsa Moret parlant en un podi amb el logotip del PSC i el lema “Força per governar” al fons.
POLÍTICA

Qui és Lluïsa Moret, la nova veu cantant del PSC

La portaveu dels socialistes catalans és una de les figures que acumula més poder polític a Catalunya

Dins dels partits polítics hi ha tota mena de perfils. De la mateixa manera que hi ha figures que donen peu a la polèmica, hi ha figures que s'encarreguen que el partit funcioni per dins. Són els famosos "lampistes", que solen estar molt a prop del líder i acumulen una quantitat de poder que és proporcional a la seva discreció.

En el cas del PSC, una d'aquestes figures és Lluïsa Moret. Tot i no ser excessivament coneguda, Moret potser és la figura més important dins del PSC, a excepció del mateix Salvador Illa. Fins al punt que va ser ella qui va liderar l'equip negociador amb ERC.

Primer plànol de Lluïsa Moret fent declaracions davant de micròfons de diversos mitjans de comunicació

Malgrat això, ara Moret guanyarà força visibilitat. I ho farà en un càrrec que mai no és senzill per a un polític: portaveu. Ahir mateix, era la mateixa Moret la que anunciava que ella era l'escollida com a nova portaveu del PSC:

Una carrera meteòrica

Psicòloga de formació, Moret es va especialitzar en assumptes de gènere quan encara no era una temàtica mainstream. I la seva vocació política és relativament tardana. No va ser fins als 35 que es va afiliar i fins als 42 que es va estrenar amb un càrrec institucional.

Va treballar en el disseny de programes socials i comunitaris, com l'assistència a drogodependents o dones maltractades. A partir d'aquí, va entrar en contacte amb la política fins que el 2014 va arribar a alcaldessa de Sant Boi, càrrec que encara manté.

El 2021, quan Salvador Illa va substituir Miquel Iceta, Moret va entrar a formar part de l'executiva del PSC. És aleshores quan adquireix una incidència interna molt destacada i que la porta a convertir-se en una peça indispensable de Salvador Illa. I el 2023, Moret es va fer també amb la presidència de la Diputació Provincial de Barcelona.

Salvador Illa parlant al podi del Parlament de Catalunya.

Per tot això, el març passat, Lluïsa Moret va ser ascendida a vicesecretària primera del PSC. És a dir, que és la número dos de Salvador Illa dins del partit.

D'aquesta manera, Moret presenta una carrera política meteòrica que l'ha fet ser una de les figures polítiques amb més poder a Catalunya. Ni més ni menys que alcaldessa (amb majoria absoluta), presidenta de la Diputació de Barcelona, número dos del PSC i ara el seu portaveu.

Un perfil de l'estil de Salvador Illa

Amb aquestes credencials, Moret va ser l'encarregada de pilotar les negociacions amb ERC. Unes negociacions que no van ser particularment senzilles atesa la pressió de Junts i les tensions dins d'ERC. Entre els que eren a l'equip negociador, també hi havia figures molt destacades de la fontaneria socialista, com Ferran Pedret o Alícia Romero.

De fet, Romero és ara l'encarregada del sistema de finançament per a Catalunya com a nova consellera d'Economia i Finances. Per la seva banda, Pedret controla el partit al Parlament com a president grup socialista. I Lluïsa Moret actua com a directora de tota aquesta orquestra.

Foto de grup dels membres del nou Govern de la Generalitat de Salvador Illa

Finalment, cal destacar que Moret és un perfil molt del gust de Salvador Illa. Amb molta experiència negociadora, Moret és de les veus menys hostils amb el processisme. Això li ha permès negociar de tu a tu amb Junqueras a la Diputació i amb Rovira per a la investidura.

Cal esperar que tot el que faci Salvador Illa a nivell intern passi per les mans de Moret. De la mateixa manera, la nova portaveu també serà un peatge insalvable entre ERC i el PSC.

Durant aquesta legislatura, en definitiva, Moret arribarà al màxim grau d'influència, cosa que el podria portar a cotes encara més altes en el futur.

➡️ Política

Més notícies: