Home amb barba i ulleres parlant en un micròfon a una sala de conferències.
POLÍTICA

La CUP exigeix 'sancions' i 'acomiadaments' per als sanitaris que parlin en castellà

Ho ha formulat el diputat cupaire Dani Castellà a la Comissió de Política Lingüística del Parlament

Un dels compromisos del PSC amb ERC per a la investidura de Salvador Illa va ser la creació d'una Conselleria de Política Lingüística. El seu objectiu, fomentar la llengua catalana per evitar-ne la reculada davant els reptes demogràfics a què s'enfronta la Catalunya dels vuit milions. L'independentisme, però, prefereix posar l'accent al “supremacisme castellà” a Catalunya.

Un grup format per membres del Govern camina per un carrer empedrat, algunes conversant entre si, mentre altres miren cap endavant.

Aquesta és l'expressió que ha utilitzat el diputat de la CUP Dani Cornellà a la Comissió de Política Lingüística reunida aquesta setmana al Parlament. El diputat cupaire ha definit així la situació lingüística a l'àmbit de la sanitat, i ha demanat sancions i acomiadaments per als professionals que es dirigeixin als pacients en castellà: “La resposta ha de ser clara i contundent, sancions i al carrer”.

El diputat ha citat la Plataforma per la Llengua per destacar els "casos d'abús i tracte antiigualitari" com "un problema molt més gran de discriminació lingüística a l'Estat espanyol". Aquests, ha dit, estan relacionats amb la "ideologia supremacista castellana" del "nacionalisme espanyol". Es tracta segons la CUP d'un problema "estructural" d'Espanya i del caràcter "discriminatori" de la Constitució.

Parlar en català millor el pronòstic del pacient

Per Dani Cornellà, “el fet que el metge no parli el teu idioma és un perill per a la nostra salut”. Així ho avala un estudi canadenc segons el qual "la concordança lingüística millora el pronòstic mèdic fins al punt que el risc de mortalitat baixa si els pacients són atesos en el seu idioma". La CUP es basa en aquest estudi per dir que "no és per tant una qüestió legal o identitària" sinó de millora de la salut dels catalans.

A continuació, Cornellà va esmentar un informe europeu per constatar la "descriminació del català" tant a les escoles com a l'administració. Això també inclou l'àmbit sanitari, on "no sempre tots els pacients poden utilitzar la llengua catalana". El diputat ha recordat les més de 200 queixes anuals per discriminació lingüística a l'àmbit sanitari a Catalunya.

Cornellà va assenyalar directament els professionals que van pressionar els pacients perquè parlessin en castellà o que es van negar a prestar el seu servei perquè parlaven en català. En el cas dels casos, assegura, s'hi arriba les insults i les vexacions. Per això ha exigit al conseller que utilitzi el règim sancionador perquè la llengua ensenyi la voluntat del professional i es respectin els drets dels pacients.

➡️ Política

Més notícies: