L'exconseller de la Generalitat Toni Comín, intervé durant una roda de premsa el dia en què el Parlament Europeu s'ha manifestat a favor de suspendre la seva immunitat, a Brussel·les (Bèlgica), 9 de març de 2021
POLÍTICA

El vídeo que deixa per terra Toni Comín, candidat de Junts a les europees

Guerra entre processistes i abstencionistes a les portes d'uns nous comicis

Junts per Catalunya ho ha fiat tot a les eleccions europees a Toni Comín, fidel escuder de Carles Puigdemont en la seva aventura de l'“exili”. L'exconseller i eurodiputat encapçala les llistes del partit en uns comicis crucials per mantenir vius el processisme i la internacionalització de la causa catalana. Junts arriba a aquestes eleccions amb l'aigua al coll, després de perdre el pols amb els socialistes a les catalanes i amb l'amenaça de l'abstenció aguaitant.

A falta d'un projecte polític sòlid, els postconvergents intenten remuntar el vol amb candidatures personalistes -Puigdemont a Catalunya i Toni Comín a Europa. La designació de Comín confirma l'aposta de Junts per la continuïtat en un moment en què les bases independentistes demanen a crits una renovació de lideratge. Això no fa més que ampliar la cada vegada més insalvable distància entre les bases i els líders dels partits processistes.

Però si Carles Puigdemont encara gaudeix d'un cert prestigi entre un reducte de fidels, Toni Comín genera en canvi més rebuig que afectes. La seva controvertida trajectòria política (del PSC a Junts passant per ERC) i les acusacions d'autoritarisme dins del Consell de la República el fan especialment polèmic. A les xarxes socials està circulant un vídeo que demostra l'animadversió de l'independentisme cap al cap de llista de Junts a les eleccions europees del proper 9 de juny.

'La gent ja ho sabia'

Es tracta d'una entrevista que Toni Comín va concedir des de Bèlgica al programa Salvados de La Sexta, l'octubre del 2018. Havia passat un any del referèndum de l'1 d'octubre, i l'exconseller va reconèixer en aquella ocasió l'engany dels líders processistes. “Nosaltres érem conscients que la declaració[d'independència]no materialitzaria la república[catalana]l'endemà”, va afirmar, i va afegir que “la gent ja ho sabia”.

Tot i que ja han passat sis anys, el vídeo torna a circular ara massivament amb motiu de la candidatura de Toni Comín a les europees. Les declaracions han tornat a generar una ona d'indignació entre els independentistes. "No ho sabíem", diu un d'aquests indignats, "perquè si ho haguéssim sabut no ens n'hauríem anat mai de la Conselleria d'Economia ni de l'aeroport, ni us hauríem deixat sortir del Palau".

El vídeo ha provocat molts comentaris en contra de Toni Comín com a representant de la classe política processista que “va ensarronar” la gent. Però també aprofiten per repassar els partits pels quals ha passat Comín, “saltant de càrrec en càrrec i sense baixar del cotxe oficial”. A més, l'eurodiputat ha estat acusat de perpetrar un cop al Consell de la República, el govern paral·lel creat per Puigdemont, per perpetuar-se i beneficiar els negocis de familiars i amics.

Guerra a l'independentisme

Però també hi ha qui acusa els que difonen aquest vídeo d'encoratjar l'abstencionisme en contra dels interessos independentistes. Això Revela en realitat una guerra oberta entre processistes i antiprocessistes.

Els primers creuen que ERC i Junts segueixen sent eines útils per dur a terme la independència, i acusen l'abstencionisme i els nous partits com Aliança Catalana i Alhora de posar pals a les rodes i fer el joc a l'espanyolisme.

En canvi, els antiprocessistes titllen de traïdors els partits i els líders que van estar al comandament del Procés i els acusen precisament d'haver enganyat la gent.

La realitat és que a les últimes eleccions ERC i Junts han perdut centenars de milers de vots i han perdut la majoria social que van tenir durant el Procés. Per això les eleccions europees són tan importants per a Oriol Junqueras i Carles Puigdemont. Veurem si la figura de Toni Comín és suficient per mantenir els tres eurodiputats de Junts, o perden representació a l'eurocambra accentuant així la crisi del processisme.

➡️ Política

Més notícies: