Ernest Urtasun, ministre de Cultura, titllat d'inculte després de parlar del franquisme
Allau de crítiques per dir que Miguel Hernández va morir assassinat pel franquisme
PP i Vox han rebutjat la moció presentada a l'ajuntament d'Oriola per demanar l'anul·lació dels judicis franquistes que van condemnar el poeta Miguel Hernández. La iniciativa va ser impulsada per la pròpia família, amb el suport d'entitats i organitzacions culturals i de la memòria històrica. PP i Vox s'hi han oposat en considerar que la moció tenia tints polítics, i han proposat presentar la moció sense referències a la República i al franquisme.
La moció presentada per Cambiemos Oriola posava l'èmfasi en la defensa republicana de Miguel Hernández i el paper de botxí del franquisme: “Intentem donar justícia i reparació al tracte inhumà que va patir a la dictadura franquista”.
Vox va valorar la figura de Miguel Hernández com a poeta, però va rebutjar considerar la seva mort com un assassinat. Per part seva, el PP va proposar demanar l'anul·lació dels judicis amb “una proposta sana, neta de tints polítics innecessaris”. Al mig de la batalla política per la figura de Miguel Hernández, s'ha pronunciat el ministre de Justícia, Ernest Urtasun.
'Justícia' contra el seu 'assassinat'
El ministre de Cultura, Ernest Urtasun, ha criticat “la política de la desmemòria de la dreta” i ha demanat “que per fi es faci justícia amb el gran poeta del poble”. Ho ha fet en un al·legat al compte de X, on ha destacat “l'indissociable compromís polític” de l'obra de Miguel Hernández. "El règim franquista ho sabia, i per això el va assassinar", ha afirmat.
El seu missatge ha causat un reguitzell de comentaris crítics pel seu desconeixement de la història. “Per ser ministre de Cultura em resulta greu que desconeguis que Miguel Hernández va morir de tuberculosi”, li retreuen a Urtasun.
“Van assassinar Pedro Muñoz Seca, Federico García Lorca, Víctor Prades i José Antonio Primo de Rivero. Miguel Hernández va morir de tuberculosi, el pobre. A veure si podem aconseguir que descansin tots en pau, si vostès ho permeten d'una vegada”, diu un altre missatge clarificador.
Contra la manipulació de la història
En un dels comentaris afegeixen més informació sobre la mort del poeta: “El seu amic falangista José María de Cossío i altres intel·lectuals van intercedir-hi i li van commutar la pena de mort per la de trenta anys de presó. Al Reformatori d'Adults d'Alacant va patir tifus, que se li va complicar amb tuberculosi, de la qual cosa va morir. No menteixi”.
També recorden al ministre de Cultura que Miguel Hernández no va morir assassinat però altres poetes sí, com José María Hinojosa, a mans dels comunistes. Per això són molts els qui li demanen que deixin de fer política amb la memòria històrica i que deixin de manipular la història.
Més notícies: