Montatge amb fotos de mig cos de Mireia Vehí de la CUP, Oriol Junqueras d'ERC i Carles Puigdemont de Junts
POLÍTICA

Nova divisió al processisme a pocs dies de la Diada

L'independentisme viurà un altre 11-S en plena guerra interna

L'independentisme català continua dividit, i segurament ho estarà durant molt de temps. D'una banda, tenim la divisió entre els processistes i els independentistes més radicals. Un distanciament que, encara que ja s'intuïa, va quedar més que demostrat a les últimes dues cites electorals. Tant el 28M com el 23J van deixar clar que ERC, Junts, la CUP i els seus respectius 'xiringuitos' estan cada vegada més allunyats dels indepes no subvencionats.

Però, per altra banda, també tenim la divisió existent dins del bloc processista. En línies generals, ERC, Junts i la CUP defensen la mateixa via, que no és altra que mantenir viu el conflicte artificialment mentre enganyen els seus votants i es beneficien de seguir a Espanya. Aquest joc d'equilibris, però, també provoca discrepàncies entre els processistes. I aquest any ens tornem a plantar a les portes de la Diada amb una nova guerra oberta entre ells.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

El motiu d'aquesta disputa és ara la llei d'amnistia que Pedro Sánchez està negociant amb ERC i, sobretot, Junts per Catalunya. El PSOE sempre s'ha mostrat en contra d'amnistiar els processats per causes relacionades amb el referèndum de l'1 d'octubre. Però ara, davant la necessitat que els processistes votin a favor de Sánchez per tornar a ser president, els socialistes obren la porta a aquest escenari. I davant del regal que els està a punt de brindar el líder del PSOE, les baralles ja han començat.

Discrepàncies entre ERC, Junts per Catalunya i la CUP amb l'amnistia

Un dels principals punts de divergència és la situació en què quedarien policies i guàrdies civils davant d'aquesta llei d'amnistia. D'una banda, tenim Waterloo que ja ha donat llum verda a la possibilitat que s'hi incloguin. Fa uns dies, la portaveu oficial de Puigdemont, Pilar Rahola, ja advertia als seus que aquesta hipotètica llei inclouria els agents amb causes pendents per la seva actuació l'1 d'octubre del 2017.

Imatge de Pilar Rahola durant un directe a 8TV

I és clar, això és intolerable per una altra part del processisme, la que representa la CUP. Ràpidament ja han sortit veus properes als anticapitalistes criticant que els policies es beneficiïn de l'amnistia. És el cas de Benet Salellas, que directament ha definit la proposta com una “bestiesa monumental”. L'exdiputat cupaire, advocat i germà de l'alcalde de Girona de la CUP –Lluc Salellas– creu que si això passa, la llei d'amnistia “serà contrària al dret internacional”.

Segons Salellas, no es pot equiparar un ciutadà amb un funcionari dels cossos de seguretat en una llei d'amnistia. Això sí, reivindica que aquesta mateixa amnistia pugui incloure casos com els dels rapers Valtonyc i Pablo Hasel.

Més discrepàncies amb Junts per Catalunya

Una altra discrepància entre els processistes sobre aquesta qüestió és la situació de Laura Borràs. La presidenta de Junts va ser condemnada per corrupció a 4 anys i mig de presó i més d'una dècada d'inhabilitació. Des del partit de Puigdemont ja han deixat clar que Borràs ha de ser inclosa en aquesta amnistia, cosa que xoca frontalment amb la idea que té ERC sobre aquesta qüestió. De fet, diverses veus dels republicans ja han sortit públicament a descartar la possibilitat de 'perdonar' l'expresidenta del Parlament, ja que la seva condemna no té res a veure amb el procés independentista.

Primer plan de Laura Borràs amb la mirada perduda mirant a l'horitzó

I això, sense oblidar l'última polèmica que ha generat Carles Puigdemont respecte al seu 'xiringuito' particular, el Consell de la República. La decisió de l'expresident de la Generalitat de dissoldre l'anomenat "parlament a l'exili" ha provocat una allau de crítiques independentistes. Fins i tot Puigdemont veu com, a poc a poc, cada cop més gent s'estan cansant dels seus jocs.

Totes aquestes discrepàncies, a més a més, coincideixen en plenes negociacions amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Unes negociacions que, malgrat les proclames llançades per ERC i Junts, cada partit està afrontant pel seu compte. Ni front comú ni res que se li acosti. Així de dividits estan els processistes a les portes d'una altra Diada de l'11-S.

➡️ Política

Més notícies: