Retrat oficial de Carles Puigdemont com a President de la Generalitat de Catalunya
POLÍTICA

El 'xiringuito' de Puigdemont s'enfonsa

Dissol el 'parlament a l'exili' i se li tiren a sobre

El Consell de la República, la guingueta muntada per Carles Puigdemont per governar des de l'exili, entra en una nova crisi. L'expresident fugat ha anunciat la dissolució de l'Assemblea de Representants per crear dues càmeres en comptes d'una. Proposa que la reforma sigui votada en una consulta vinculant.

La realitat és que ja ningú es creu aquest projecte i fins i tot els seus afins han esclatat a les xarxes socials. Consideren que és allargar l'agonia d'una cosa que fa molt de temps que va fracassar. I fins i tot acusen Puigdemont de voler continuar vivint d'aquest conte mentre els líders processistes traeixen les seves bases.

El fracàs de l'entramat institucional de Carles Puigdemont a Waterloo coincideix amb el cansament dels independentistes cap als seus líders. L'enfonsament del Consell de la República és el millor reflex d'aquesta implosió. Ja només els mitjans subvencionats sostenen la fantasia de l'expresident.

Puigdemont dissol el parlament

El Consell de la República és un ens privat creat el 2018 pels partits processistes per fer efectiu el mandat de l'1 d'octubre. Consta d'un òrgan executiu, el Govern del Consell, i d'un òrgan legislatiu, l'Assemblea de Representants. Aquesta assemblea està formada per tots els inscrits i té com a tasca “controlar i impulsar l'acció política del Govern”.

Doncs bé, Carles Puigdemont ha enviat una carta a tots els membres de l'Assemblea per anunciar-los que la dissol. Segons diu, cal "focalitzar-nos a l'objectiu final més que a l'organització o al funcionament intern". Per això fa una “proposta de millora organitzativa pensada en les prioritats, el control del territori i la legislació republicana”.

Puigdemont proposa que aquest “parlament a l'exili” consti ara de dues càmeres. Una de representació dels consells locals, l'objectiu dels quals serà “deliberar i prendre decisions sobre les accions del Consell al conjunt dels Països Catalans”. La segona, encarregada d'“elaborar la legislació republicana”.

Indignació entre els seus acòlits

Ja fa temps que el processisme viu en un univers paral·lel, i aquest n'és un bon exemple. Com que la república catalana no existeix, el Consell de la República no té cap prerrogativa legal i la seva única funció és continuar alimentant el mite de l'exili. Els seus suposats òrgans i lleis no tenen cap contacte amb la realitat.

La decisió de Puigdemont ha desencadenat una allau de crítiques entre sectors de l'independentisme. “La guingueta que es va muntar no s'ho creu ni ell”, diu un usuari a la xarxa social X. “Alguns socis del Consell que es creïn les faules que els expliquen volien votar sobre la investidura de Sánchez”, llisca un altre.

Captures de Twitter de missatges criticant el Consell de la República de Carles Puigdemont

Abunda la idea que Puigdemont ha dissolt aquest òrgan per evitar la dissidència interna. També hi ha molts comentaris preguntant on és la declaració unilateral d'independència que van prometre. Queda clar que el quiosquet processista s'ensorra al mateix ritme que els seus ídols caiguts.