Pla mig de Pilar Rahola
POLÍTICA

Pilar Rahola defensa l'amnistia per a policies i guàrdies civils

La tertuliana s'ha convertit en portaveu oficial de Waterloo

Pilar Rahola, fins ara representant de l'independentisme més radical, s'ha convertit en la principal portaveu de Waterloo. En plena rebel·lió de les bases contra el partit de Carles Puigdemont, la tertuliana assumeix la seva defensa a ultrança. Això la porta a defensar posicions fins fa poc impensables.

No va tenir problema en defensar la baixada de pantalons de Puigdemont a l'acord sobre la Mesa del Congrés. I ara es posa al capdavant de la reivindicació de l'amnistia per als policies i guàrdies civils de l'1-O. Tot, al dictat del que interessi Junts a cada moment.

"L'amnistia operarà a favor dels dos bàndols", diu en la seva anàlisi, "l'independentisme ha d'entendre que s'amnistiarà els policies que ens van apallissar i els jutges prevaricadors". Una opinió que de ben segur no agradarà a molts sectors independentistes.

Inscriu-te al butlletí d'e-notíciesPer a la immensa minoria
Inscriu-t’hi

L'amnistia segons Pilar Rahola

El debat sobre l'amnistia està dividint el processisme. Un sector és favorable a pactar una amnistia general, que inclouria també els policies amb causes pendents per la violència de l'1 d'octubre del 2017. Altres, no obstant, veuen el perdó als agents com una traïció a les víctimes.

PARAULA DE RAHOLA | Les tres claus de l’amnistia.

Rahola ho té clar, “el plantejament ha de ser el de Puigdemont”. És a dir, que “l'amnistia és tabula rasa, sortir de l'equació judicial per anar a la política”, i que “no és l'indult d'uns quants sinó l'amnistia de molts”. Per això defensa la tesi de Waterloo, que s'obre a un oblit general.

“En els dos bàndols hi haurà qui ho digerirà malament”, afirma, “però és el moment de la maduresa i així són els processos històrics”. També emfatitza que “no és moneda de canvi de la investidura, sinó la prèvia” que porta a l'objectiu final. Aquest no és altre que el referèndum d'autodeterminació.

Una qüestió polèmica

Sectors de l'independentisme ja han manifestat la seva oposició a l'amnistia dels policies de l'1-O. Com Benet Salellas, de l'entorn de la CUP, afirma que “una amnistia als agents és contrària al dret internacional”. Cal recordar que ERC també s'hi va negar a la llei d'amnistia impulsada el 2021.

El problema és que l'amnistia té un encaix constitucional difícil, i Junts assumeix que haurà de fer concessions per aconseguir-ho. Una de les concessions serà l'amnistia dels policies. El PSOE està rebent pressions perquè inclogui els agents a l'amnistia i no deixar-los als peus dels cavalls.

La sensació general és que Junts està fent passos per cedir a les exigències del PSOE a fi d'arribar a un acord. Però això els deixa en una mala posició davant de les bases. Pilar Rahola s'està emprant a fons per justificar cadascun dels passos que fa Junts.

 
 
➡️ Política

Més notícies: