Pla mitjà d'Alberto Núñez Feijóo al balcó de Gènova, amb els braços enlaire fent el gest de la victòria amb els dits
POLÍTICA

S'obre una porta per a Feijóo

El PNB continua sent la clau de la investidura

La inclinació del PP a reunir-se amb Junts per pactar la investidura d'Alberto Núñez Feijóo ha causat molt enrenou. Tot i això, la probabilitat d'un acord és gairebé inexistent. Forma part més aviat d'una estratègia de Gènova per presentar Feijóo com un seriós candidat a la presidència.

De fet, l'estratègia dels populars segueix passant per dues úniques opcions: aprofitar el protagonisme del debat d'investidura per millorar el resultat en unes noves eleccions, o pactar la investidura amb el PNB. I preferentment, aquesta darrera.

Les darreres converses han acostat les posicions entre populars i nacionalistes bascos, i Feijóo es mostra optimista. Creuen que al PNB es van adonant dels riscos de pactar amb Pedro Sánchez. I veuen més factible arrossegar els jertzales cap a la seva posició natural, la dreta.

Optimisme al PP per la investidura

La conversa mantinguda ahir entre el lehendakari Urkullu i el candidat Feijóo ha deixat un bon regust de boca al PP. El president basc va emplaçar el seu interlocutor a negociar la investidura directament amb el PNB. Ho va fer en un marc de cordialitat que, segons els populars, obre una porta a l'esperança.

Aitor Esteban en un acte electoral del PNB a Vitòria el 9 de juliol de 2023

"Una xerrada franca i profitosa" per a una anàlisi "del present i el futur", així és com va definir el govern basc la conversa d'ahir. Per als populars, això consolida l'esperançadora idea que al PNB hi ha un sector reticent a Pedro Sánchez. El principal escull continua sent la presència de Vox a la coalició conservadora.

A Feijóo li segueixen faltant quatre diputats per ser president del Govern, i l'opció de Junts no és una via realista. El PP creu que les negociacions del PSOE amb Waterloo fracassaran, i que llavors arribarà el moment de Feijóo. En aquest context, la decisió del PNB serà la clau de tot.

Urkullu llança una ambiciosa proposta

El PNB no tindria cap objecció a escollir Feijóo abans que Sánchez, només amb dues condicions. Una, que l'extrema dreta no estigui inclosa a la coalició de Govern, i una altra, que el PP contempli la plurinacionalitat d'Espanya. En aquest sentit, el lehendakari ha llançat una proposta ambiciosa.

El president basc proposa una reinterpretació de la Constitució per a un nou pacte, que no requereixi necessàriament la modificació de la Carta Magna. Segons Urkullu, la idea és “utilitzar l'actualització dels drets històrics, tal com estableix la disposició addicional primera de la Constitució”.

La darrera finalitat seria ampliar l'autogovern de les regions històriques per reconèixer la “capacitat de decidir” de manera pactada amb l'Estat. Segons ha dit, és la millor via per solucionar els conflictes territorials latents. El PP és lluny d'aquesta tesi, però no es tanca a parlar del model territorial.

➡️ Política

Més notícies: