La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

POLÍTICA

Nova agressió a funcionaris en una presó catalana: quatre treballadors ferits

El Govern segueix obviant la tensió que es viu als centres penitenciaris a Catalunya. Ningú dimiteix mentre les agressions a treballadors van en augment. El darrer cas, una baralla multitudinària que acaba amb diversos funcionaris ferits

La crisi oberta respecte a la situació límit que es viu a les presons catalanes no fa més que augmentar. Aquest dimarts es va produir una nova agressió a funcionaris de presons al Centre Penitenciari de Ponent. Una baralla multitudinària va provocar que quatre treballadors acabessin ferits, fet que ha generat noves queixes per part dels sindicats.

Mentre la tensió a les presons catalanes va en augment, el Govern es nega a assumir responsabilitats. Ni l'assassinat d'una cuinera del centre de Mas d'Enric a mans d'un reclús (que tenia accés a ganivets malgrat haver estat condemnat per degollar una dona) ni el repunt d'agressions patides per treballadors fan baixar de burro la Generalitat.

Gemma Ubasart s'aferra a càrrec seu i no pensa dimitir. Tampoc té intencions de cessar el seu número dos, Amand Calderó, director general de serveis penitenciaris. I mentrestant, l'esquerra continua preocupant-se més pels reclusos que per la integritat d'uns funcionaris de presons que es juguen la vida cada cop que acudeixen al seu lloc de treball.

'La situació és insostenible'

"Ahir hi va haver una batalla campal multitudinària entre interns" a la presó de Lleida, denuncia el sindicat Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF). Aquesta baralla entre diversos reclusos va acabar amb vuit interns aïllats i quatre funcionaris de presons havent de ser atesos a la mútua per diverses lesions.

L'incident es va iniciar aquest dimarts al matí. Tal com relata CSIF, "quan els presos baixaven a les seves cel·les, els funcionaris van haver d'intervenir per separar-los i aïllar-ne tres". Això va ser només l'avantsala del que passaria a la tarda. "Al mateix mòdul", diversos presos "van tornar a enfrontar-se amb el resultat de quatre funcionaris ferits i cinc interns més aïllats".

Els treballadors denuncien que el Centre Penitenciari de Ponent “és un dels centres més complicats per treballar a Catalunya perquè deriven allà a molts interns conflictius”. Això fa que la situació sigui “insostenible”.

Assenyalen que aquest nou incident "és la prova que l'assassinat de Núria (la cuinera de Mas d'Enric) no és un cas aïllat". Denuncien que "patim agressions diàriament" i que, a més, "som un col·lectiu oblidat per l'administració".

Per això demanen "més personal, més mitjans i que se'ns consideri agents de l'autoritat". Tot, amb l'objectiu de "garantir la convivència a les presons", on "s'ha perdut el principi d'autoritat".

Així doncs, el Govern de la Generalitat continua entestat a no assumir responsabilitats els últims dies de la legislatura. Entre amenaces als sindicats i negant-se a dimitir, Gemma Ubasart i el seu equip segueixen deixant a l'estacada uns funcionaris de presons que pateixen diàriament agressions mentre l'executiu de Pere Aragonès es preocupa més pels presos que pels seus treballadors.

➡️ Política

Més notícies: