Funcioneu-vos manifestant-vos davant de la presó de Brians, a Barcelona
POLÍTICA

El cansament dels treballadors de les presons catalanes: 10 incidents al dia

Aquests dies, el Govern i la premsa oficialista parla del model d'èxit de la reinserció. Tot i això, amaga que cada dos dies es produeixen tres agressions a funcionaris


Que no diguin que ens els havien avisat. Fa anys que els funcionaris de les presons catalanes adverteixen de les condicions pèssimes que tenen per treballar. Fins avui han rebut silenci administratiu i, asseguren, menyspreu per part de les direccions dels centres penitenciaris i el departament de Justícia. Diversos funcionaris han alçat la veu aquests dies per avisar que no se'ls permet fer registres, que han de fer els ulls grossos i que se senten permanent assenyalats.

"Les faltes els surten de franc als interns", afirma una persona de seguretat de la presó de Mas Enric, on va ser assassinada Núria dimecres passat. Senten que des de la Generalitat se'ls assenyala com els dolents: "No confien en els seus treballadors, pensen que anem a la presó a agredir els interns", asseguren. Una altra vigilant, de Quatre Camins, explicava en una roda de premsa com és la seva realitat: "Estic sola amb un bolígraf i un walkie-talkie que sovint no funciona", assegura. "Si els meus companys m'escolten, vindran, deixant les plantes desateses, sabent que depèn com ho facin poden ser expedientats", afirma.

El problema, doncs, és de fons. D'una banda, tots els treballadors de les presons catalanes –vigilants, funcionaris, metges– se senten menyspreats i maltractats. Estan convençuts que han perdut el control de les presons i assenyalen el "bonisme" del Govern. Demanen la dimissió de Gemma Ubasart, la consellera, i Armand Calderó, secretari de Mesures Penals.

"Si abans t'insultaven, l'intern canviava de mòdul o de presó. Ara no. Ni quan t'agredeixen l'arriben a moure de centre", explicava aquests dies la Francina, que treballa a la presó on va ser assassinada la Núria. En els darrers anys, des que ERC controla Justícia, les mesures punitives s'han rebaixat.

Muntatge de la imatge de la cuinera assassinada a la presó de Tarragona i una pancarta clamant justícia per la seva mort

Si es troben objectes prohibits, com ara drogues o armes, els presos continuen fent vida normal. En tan sols dues hores un pres torna al seu mòdul si pega un funcionari. A més, les dades corroboren el relat d'aquests funcionaris: Hi ha 10 incidents al dia, més de 570 agressions a funcionaris a l'any.

Les dades no enganyen

Segons els funcionaris, l'actual Generalitat, comandada per Pere Aragonès i Esquerra, vol “estadístiques impol·lutes”. "No volen que a la Generalitat hi hagi ordre, però en una presó ha de ser així", afirmen. Sense cap disciplina, sense aquest ordre, les dades d'incidents s'han disparat. Cada mes n'hi ha entre 300 i 400. En set anys s'han triplicat les agressions als funcionaris de presons, arribant a les 577 el 2022. Les xifres del 2023 no estan encara completes, però les dades parcials ja superen les de l'any anterior.

Tal és la por que tenen aquests treballadors, que, per exemple, els metges de la presó de Mas Enric no passaran consulta si no estan acompanyats per funcionaris. És el que diu la llei, però expliquen des del Diari de Tarragona que no s'està complint sempre. Els darrers tres anys, els metges d'aquesta presó de Tarragona han patit 90 agressions.

Imatge de part de la façana de la presó Brians 2 amb les lletres de Centre Penitenciari Brians 2

Des de la Generalitat s'afirma que el perfil dels presos ha canviat en els darrers anys i que molts no tenen suport social ni familiar. En altres paraules: el 50,3% dels interns de les presons catalanes són estrangers, de manera que estan sols i des de l'administració es creu que això "no ajuda que es rehabilitin i canviïn".

Les protestes dels treballadors de les presons catalanes seguiran i no volen dialogar, demanen dimissions a Justícia o que Pere Aragonès els destitueixi. Els és igual que en determinats sectors es vulgui prioritzar els drets dels presos. Estan farts i la por no la tenen fora de les presons, sinó a dins.

➡️ Política

Més notícies: