Muntatge amb un primer pla d'Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, tots dos amb cara seriosa

POLÍTICA

ERC i Junts seguirien en caiguda lliure segons les enquestes a les eleccions europees

La presència dels partits processistes al Parlament Europeu és clau per a la seva estratègia en els propers anys

Les eleccions catalanes del 12 de maig que ve seran clau per mesurar les forces d'ERC i Junts en un moment clau per a l'independentisme. Però tots dos partits tenen també un ull posat a les eleccions europees del 9 de maig. Una nova enquesta d'Ipsos mostra la tendència preocupant dels partits processistes, que perdrien bona part de la seva representació al Parlament Europeu.

Segons aquesta enquesta, la coalició nacionalista en què es troba ERC passaria del 5,6% al 3,8%, i perdria un dels tres eurodiputats que té. El BNG ve d'aconseguir els millors resultats a Galícia i EH Bildu encapçala les enquestes per donar el sorpasso al PNB al País Basc. Caldria esperar els resultats per veure qui és el culpable de l'enfonsament de la coalició, però ara mateix tot apunta els d'Oriol Junqueras.

Sondeig eleccions Europees

Les coses tampoc pinten bé per a Junts, que passaria del 4,7% al 2,5% i perdria dos dels tres eurodiputats de què disposa. Seria un cop dur per a una formació que dóna molta importància al Parlament Europeu com a altaveu de les seves reivindicacions. Tot i que la prioritat ara és Catalunya, perdre representació a Europa obligaria Junts a repensar la seva estratègia de rellançament del procés a curt i mitjà termini.

ERC i Junts veuen perillar el seu lloc a Europa

El més preocupant per a ERC és que si Ara Repúbliques perd un diputat, s'hauran de repartir dues butaques entre tres partits. Si es confirma la responsabilitat d'Esquerra a la patacada, els de Junqueras tenen tots els números per abandonar l'Eurocambra. Un cop dur que arribaria després de les eleccions catalanes, les primeres enquestes de les quals assenyalen un sorpasso de Junts a ERC.

Uns mals resultats a les catalanes ia les europees posarien la punta a una ERC que ve en caiguda lliure des de les eleccions del 28-M i el 23-J, l'any passat. Això obriria un nou escenari al partit, on ja fa mesos que sonen tambors de guerra contra la direcció encapçalada per Oriol Junqueras i Marta Rovira. Els republicans s'agafen a un fracàs de Puigdemont a Catalunya ja que BNG i Bildu salvin els mobles a Europa per fer callar les veus internes que demanen un relleu a la cúpula.

Les enquestes tampoc afavoreixen els de Puigdemont, on la situació no obstant és una cosa diferent. Les eleccions anticipades a Catalunya han agafat a contrapeu Junts, el pla del qual era esperar els resultats a les europees i l'aplicació de l'amnistia per decidir el seu candidat a les catalanes. La convocatòria d'eleccions ha obligat Puigdemont a fer un pas endavant, amb la incertesa de si l'amnistia arriba a temps per a una eventual investidura de l'expresident.

Muntatge d'Oriol Junqueras amb Pedro Sánchez i Puigdemont

A Junts són optimistes i creuen que “l'efecte Puigdemont” serà clau per aconseguir uns bons resultats a Catalunya. Esperen que això beneficiï també les seves aspiracions a les eleccions europees del 9 de juny. Però una derrota a les catalanes i un desastre a Europea deixaria Carles Puigdemont molt tocat tant per avançar cap al referèndum d'autodeterminació com per seguir endavant amb el seu viratge ideològic i estratègic dins del partit.

Auge conservador a Europa: el PP va llançat

Una altra lectura de l'enquesta d'IPSOS és la confirmació de la tendència ascendent del PP, que es beneficiaria del context d'auge de la dreta a Europa i del vot de càstig Pedro Sánchez a Espanya. Segons el sondeig, els de Feijóo passarien del 20,3% al 37,7% i doblarien el nombre de diputats, de 12 a 25.

El gran castigat seria el PSOE de Pedro Sánchez, que pagaria els plats trencats de l'amnistia amb una caiguda del 32,8% al 28,6%, i un diputat menys. Les eleccions europees confirmarien la reculada de l'esquerra, amb un Podem que passaria de 6 diputats a 1. Sumar s'aprofitaria de la crisi a Podem i obtindria sis escons en una cita clau per a la supervivència del projecte de Yolanda Díaz.

Una altra incògnita serà el resultat de Vox en ple apogeu de la ultradreta a Europa. Els de Santiago Abascal passarien del 6,2% al 10,4% i doblarien escons de 3 a 6. En canvi, Ciutadans pagaria els plats trencats de la pujada del PP perdent els set eurodiputats que té ara i confirmant la deriva del projecte taronja.

➡️ Política

Més notícies: