Imatge de les protestes per l'assassinat de Núria
POLÍTICA

El nou intent d'homicidi a les presons catalanes reviu el cas de Núria

La política catalana sembla haver oblidat els constants advertiments dels funcionaris de presons

Ahir era notícia que el sindicat CSIF havia fet pública una nova “situació d'extrema gravetat” viscuda a la presó de Mas d'Enric.

Segons van explicar en un comunicat, una interna amb antecedents problemàtics va intentar ofegar amb un cordó la cap de servei del mòdul. Afortunadament, el fil es va trencar i la resta de professionals de la presó van poder actuar.

“La delinqüent va arrossegar durant una estona la CUSI del mòdul[cap de servei], asfixiant-la amb un cordó fins que es va trencar a causa de la força aplicada. No contenta amb l'agressió, la va agafar pels cabells, arrencant-li un bon grapat”, explicaven ahir els funcionaris.

Una persona amb pèrdua de cabell a la part superior del cap, un floc de cabell caigut i la part posterior del cap mostrant envermelliment a la pell.

Torna el fantasma de l'assassinat de Núria

Que la consellera Ubasart, Amand Calderó i altres responsables de la política penitenciària no dimitiran sembla segur. Han aguantat l'assassinat d'una treballadora, el descrèdit dels funcionaris i multitud d'episodis de violència a les presons.

En qualsevol cas, això no significa que els sindicats deixaran de demanar dimissions i a fer-ho amb paraules gruixudes.

Al mateix comunicat del dia d'ahir, per exemple, els treballadors parlaven d'Ubasart i Calderó com “els pitjors responsables que hem tingut a la història dels serveis penitenciaris de Catalunya”.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona

La cruesa de l'agressió del dia d'ahir i que passés precisament a la presó de Mas d'Enric - on va ser assassinada Núria López - reviuen el fantasma d'un episodi negre a la història de les presons catalanes.

El problema, doncs, ja no és tant la dimissió d'uns responsables polítics que estan de sortida, sinó que es repeteixi un cas com el de Núria.

Les possibles irregularitats del Departament de Justícia

El problema de l'augment de la inseguretat i les agressions a les presons catalanes venia de lluny, però va adquirir protagonisme social i polític quan Núria Lopez, cuinera de Mas d'Enric, va ser assassinada a mans d'un pres de nacionalitat romanesa el mes de març passat .

Es tractava d'un pres que col·laborava amb la Núria a la cuina i que va ser condemnat per assassinar la seva dona amb un ganivet.

Això va desencadenar una bretxa insalvable entre els funcionaris i el Departament de Justícia, amb la consellera Ubasart al capdavant. Des de llavors, s'han succeït les agressions, els comunicats, les peticions de dimissió i, en general, la indignació.

Com va explicar E-Notícies, el relat de la consellera Ubasart tenia llacunes i potser no és cert que l'assassinat de Núria va ser només un terrible accident. De fet, poc després de les informacions publicades per E-Notícies, el Síndic de Greuges va confirmar l'existència d'aquestes possibles irregularitats.

Dos Mossos d'Esquadra d'esquena davant de desenes de treballadors a les portes de la presó de Mas d'Enric amb pancartes demanant justícia per a la Núria, dimissions i més mesures de seguretat

El cas és que l'assassí de Núria en va ser apartat d'ella i de la cuina mig any abans per agredir un altre intern. Tot i això, va ser readmès a la cuina tot i no seguir tots els protocols de control que es contemplen per a aquests casos. No va ser avaluat, per exemple, a RisCanvi, que és un control destinat a estimar el risc d'agressions.

“L'agressió va suposar inicialment l'extinció laboral de l'intern a la cuina del centre, però la Junta de Tractament va considerar que la falta comesa era un fet aïllat i li va permetre reincorporar-se al lloc de treball sense passar per una llista d'espera com es fa habitualment ”, va dir el Síndic en confirmació del que publica E-Notícies.

Els funcionaris ja van parlar de la “deessa Fortuna”

De moment, el cas de la Núria i les possibles irregularitats de l'administració estan a les mans de la justícia i de la policia.

El que és preocupant en qualsevol cas és que les presons semblen continuar en una dinàmica d'inseguretat que no aclareix el dubte que es pugui repetir algun episodi semblant al de Núria.

De fet, en un dels darrers casos de violència a la presó Mas d'Enric, i que va involucrar l'agressió amb un bat a un dels treballadors, el sindicat CSIF va parlar directament de la “deessa Fortuna” com a responsable d'haver evitat un nou drama.

Definitivament, el proper conseller de Justícia tindrà una de les carteres més incertes. Si el tripartit tira endavant, és d'esperar que Salvador Illa tindrà aquest assumpte com una prioritat.

➡️ Política

Més notícies: