La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, durant una sessió plenària al Parlament, el 24 de gener de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

La Generalitat va cometre diversos errors que van beneficiar l'assassí de Mas d'Enric

La Síndica de Greuges confirma la informació publicada per E-Notícies sobre les irregularitats comeses pel Govern

Fa unes setmanes, a E-Notícies vam publicar una informació sobre les possibles irregularitats que hauria comès la Generalitat respecte a l'assassí de Núria, la cuinera de Mas d'Enric assassinada a mans d'un reclús.

Ara, la Síndica de Greuges confirma que el Departament de Justícia va cometre diversos errors a l'hora de tractar l'intern que va acabar amb la vida de la Núria. D'aquesta manera, l'òrgan que vetlla pel bon funcionament de les administracions dóna suport al posicionament dels treballadors dels centres penitenciaris catalans. Un posicionament que assenyala clarament Gemma Ubasart, el seu número 2 Amand Calderó i l'estructura de la Conselleria de Justícia.

La Síndica de Greuges confirma el que va publicar E-Notícies al seu dia. Alerta que la Conselleria comandada per Gemma Ubasart -que segueix negant-se a dimitir- va tenir una "actitud laxa" respecte al retorn a les cuines de l'assassí de Núria.

Recordem que l'autor dels fets ja treballava a la cuina de Mas d'Enric, però en va ser apartat després d'agredir un altre company mig any abans de cometre l'assassinat de la Núria. Tot i això, va ser readmès poc temps després tot i que no es van seguir els protocols necessaris (per exemple, no va ser reavaluat a RisCanvi, que és un control que es té sobre els interns que determina el risc de cometre agressions contra altres interns o treballadors ).

Dos Mossos d'Esquadra d'esquena davant de desenes de treballadors a les portes de la presó de Mas d'Enric amb pancartes demanant justícia per a la Núria, dimissions i més mesures de seguretat

"L'autor de la mort de la cuinera tenia pendent complir una sanció disciplinària per un cop de puny que va clavar un company de mòdul", destaca la Síndica. Una sanció que "consistia en onze dies d´aïllament".

Els errors de la Generalitat (en aquest cas de la Conselleria liderada per Gemma Ubasart) van seguir després de no sancionar degudament l'agressiu reclús. "L'agressió va suposar inicialment l'extinció laboral de l'intern a la cuina del centre, però la Junta de Tractament va considerar que la falta comesa era un fet aïllat i li va permetre reincorporar-se al lloc de treball sense passar per una llista d'espera com es fa habitualment", denuncia. És a dir, la Síndica confirma el que vam publicar a E-Notícies fa unes quantes setmanes: hi va haver irregularitats en el retorn de l'assassí a les cuines de Mas d'Enric.

La repàs de la Síndica a la Generalitat no s'acaba aquí. "El seu perfil[el de l'assassí]i la seva falta de voluntat per adherir-se als tractaments proposats relacionats amb el delicte comès anteriorment (havia estat condemnat per haver matat una altra dona) haurien d'haver posat en alerta l'administració", explica.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Gemma Ubasart, en arribar a la inauguració de l'exposició 'On són? 85 anys d'exhumacions de fossos comuns de la Guerra Civil a Catalunya', al Palau Robert, a 6 de desembre de 2022, a Barcelona

A més, assegura que el Departament de Gemma Ubasart "hauria d'haver emprès accions per minimitzar els riscos dins del centre". Sent Espanya "un dels països europeus amb la taxa d'homicidis més baixa, un condemnat com el de Mas d'Enric hauria de tenir una atenció i un seguiment especial, sobretot si ha renunciat al tractament", especifica la Síndica. Cosa que, atesa tota la informació disponible, és evident que la Conselleria no va fer.

Per acabar, la Síndica deixa clar que "quan es fa la valoració perquè un intern accedeixi a un lloc de treball[a la presó], l'administració hauria de tenir en compte totes les variables que tenen a veure amb l'evolució del tractament, delicte pel qual compleix condemna, els resultats de RisCanvi i els incidents violents que hagi protagonitzat”. Aquest òrgan també deixa clar que, encara que "no es podia saber que l'intern cometria un nou delicte", hi va haver clares errades per part de la direcció de Mas d'Enric i de la Conselleria de Justícia.

Els treballadors tornen a esclatar contra Gemma Ubasart

Mentrestant, els treballadors dels centres penitenciaris segueixen pressionant perquè Gemma Ubasart dimiteixi. Tot i les cada vegada més evidents irregularitats que hi va haver a la Conselleria que ella dirigeix, Ubasart segueix sense dimitir. És una cosa que els funcionaris de presons no entenen. Sobretot, després de l'últim embolic intern a Esquerra.

I és que Sergi Sabrià va dimitir fa uns dies per la polèmica de la campanya difamatòria contra Ernest Maragall. El viceconseller de la Generalitat va deixar el càrrec després de veure's involucrat a la trama sobre els cartells que vinculaven Maragall amb l'Alzheimer. I, és clar, els treballadors de presons es pregunten com pot ser que un membre del Govern dimiteixi "per uns cartells de molt mal gust", però en canvi Gemma Ubasart segueixi al seu lloc "per l'assassinat de la Núria".

➡️ Política

Més notícies: