Les nefastes conseqüències de la llei que regula els lloguers a Barcelona
El mercat immobiliari a Barcelona empitjora i no té cap perspectiva de millorar. L'única solució és que baixi la demanda o augmenti l'oferta.
Els efectes negatius de la llei de lloguers ja són aquí. I han estat multitud d'experts i organismes els que ja havien avisat que regular els preus és contraproduent. El problema de fons és que l'oferta no és proporcional a l'augment de demanda derivat del creixement demogràfic i de l'efecte succió de les ciutats.
El mercat immobiliari s'enfonsa
La lògica econòmica és clara: regular el preu dels lloguers quan el preu de mercat és més alt només porta a reduir l'oferta. I si la demanda es manté – i a Barcelona ho fa – el resultat és que pugen els preus. Els precedents són clars i institucions tan prestigioses com ESADE ja ho han explicat.
La regulació de lloguers beneficia sobretot els més rics i perjudica els més vulnerables. El motiu és que la reducció de l'oferta fa que els pisos de pitjor qualitat tendeixin a enganxar-se al sostre de preu que ha decretat la llei. I això en el millor dels casos.
Astúcies del mercat
El mercat troba sortides de la mateixa manera que l'aigua les troba quan se l'atura. Les sortides més habituals del mercat són dues. La primera, dissenyar astúcies que permeten esquivar la regulació. Un exemple evident és el nou mercat d'habitacions. Simplement, els propietaris divideixen el pis en habitacions per fer una mena de pis-hotel al qual no se li aplica la regulació.
La segona astúcia és el mercat negre, és a dir, que s'assignin els recursos escassos amb criteris que no són només el preu regulat. En el cas del lloguer parlem de pagar una part en negre o que els propietaris siguin molt curosos amb els llogaters que escullen. Segons la Cambra de Propietat Urbana, el 2023 va baixar un 19% la signatura de contractes de lloguer respecte al 2022 i es va consolidar un mercat paral·lel entre coneguts i que no passa per internet.
Ja ho va dir l'informe d'ESADE del que ens fèiem ressò a E-Notícies: “La Llei que va limitar els lloguers a Catalunya només va reduir el preu del lloguer als habitatges més cars, i de fet va produir una pujada a les més barates: va beneficiar principalment a les llars amb més poder adquisitiu i va poder haver perjudicat les de menor capacitat”. Aquestes paraules es refereixen a la llei de lloguers catalana del 2021. Però, pel que és el cas, és el mateix.
Més notícies: