Muntatge de la detenció d'un gihadista i un cotxe de la guàrdia civil

POLÍTICA

El detingut a BCN per gihadisme, originari del Marroc, té nacionalitat espanyola

L'acusat de distribuir propaganda gihadista des de Nou Barris és un ciutadà marroquí nacionalitzat espanyol

Ahir coneixíem que la Guàrdia Civil havia detingut un presumpte terrorista a Barcelona. Se li investigava des de feia més d'un any. Les autoritats en sospitaven per les connexions amb l'estranger i per la radicalització. El periodista Guillem Ramos-Salvat ha explicat que és un nacionalitzat espanyol originari del Marroc.

Propaganda a través de xarxes

La Guàrdia Civil i els serveis de seguretat de l'Estat van detectar que aquest subjecte feia servir missatges encriptats per donar suport al Daesh. Pel que sembla, el presumpte terrorista exercia una tasca propagandística i de radicalització. Entre altres coses, difonia explicacions sobre com armar explosius.

L'arrestat tenia connexions amb països com Suècia i el Canadà. Cosa que apunta a una xarxa internacional de simpatitzants gihadistes que es mobilitza a través de xarxes. La investigació de la Guàrdia Civil assenyala una clara intenció de captar més membres a través de plataformes digitals.

El detingut ja es troba a la presó provisional en espera de judici. Atesa la connexió internacional de l'assumpte, a la investigació han participat serveis de seguretat estrangers. Entre ells, els serveis d'intel·ligència francesos i suecs, així com l'Europol.

Nacionalitzat espanyol

El periodista especialista en successos, Guillem Ramos-Salvat, ha assenyalat a través de xarxes que el presumpte terrorista “té nacionalitat espanyola i és originari del Marroc”.

Tuit Guillem Ramos-Salvat

Aquesta situació apunta a la que és una altra de les incògnites sobre el debat de la inseguretat: el nombre de nacionalitzats que cometen crims i que computen com a nacionals. En el cas del gihadisme, això obliga a prestar una especial atenció a les persones que han aconseguit la nacionalitat del país d'acollida, però que no s'han desvinculat de la propaganda gihadista.

De fet, no és del tot estranya la situació de persones que es radicalitzen fora de contextos islàmics. Fins al punt de formar una xarxa internacional que obliga, com ha estat el cas, que els serveis de seguretat col·laborin entre si.

➡️ Política

Més notícies: