Transeünts immigrants en un cèntric carrer de Barcelona caminant d'esquena a la cambra

POLÍTICA

Les dades evidencien el problema que té Catalunya amb la immigració

El Centre d'Estudis Demogràfics ofereix un informe detallat sobre la situació demogràfica de Catalunya

El 65,8% de la població de Catalunya és immigrant o descendent d'immigrants. El CED posa xifres al enorme canvi demogràfic que ha viscut Catalunya en quaranta anys. Per origen, gairebé la meitat provenen d'Hispanoamèrica i el Marroc és el país amb més empadronats nascuts fora de Catalunya.

Dades sobre la “Catalunya dels vuit milions”

El Centre d´Estudis Demogràfics (CED) ha publicat un llarg informe sobre la immigració a Catalunya durant el segle XX. En última instància, consisteix en una explicació de com s'ha arribat a la “Catalunya dels vuit milions”. Les conclusions són moltes i les dades aportades molt variades. Com que 3 de 4 catalans són immigrants o tenen algun familiar directe immigrant.

L'anàlisi revela l'enorme canvi demogràfic que s'ha viscut a Catalunya, on els residents estrangers han passat del 2% al 21%. D'altra banda, el director de l'informe, Albert Esteve, assenyala que aquesta dinàmica continuarà durant almenys uns anys més. D'una banda, la demografia autòctona està pràcticament parada i, de l'altra, encara n'arriben més dels que se'n van.

L'informe també ofereix un desglossament per origen. El 2021, dels gairebé 8 milions d'habitants, 2,8 – gairebé el 36% – no havien nascut a Catalunya. I d'aquests 2,8 milions, 1,62 són estrangers i l'altre 1,18 són d'altres regions d'Espanya. En aquest sentit, l'estudi ha vingut amb polèmica. Jordi Cañas ha criticat molt durament un missatge de RAC1 referint-se a aquest informe:

Origen de la immigració

Polèmiques al marge, dels estrangers empadronats a Catalunya gairebé la meitat són d'Hispanoamèrica. Tot i que el país d'origen més destacat si es pren individualment és el Marroc, que representa el 15% dels estrangers nascuts fora de Catalunya. Seguidament, venen Colòmbia (6,8%) i Argentina (5,5%).

I la tendència no sembla que canviï. Atès l'envelliment i la baixa natalitat que hi ha a Catalunya des dels anys vuitanta, la immigració en serà protagonista. El director de l'organisme ha assenyalat que “la xifra de naixements continuarà decreixent els propers anys, i el pes dels nascuts de mare o pare estranger augmentarà, perquè el pes de la immigració a les franges d'edat en què es tenen els fills és més elevat que al conjunt de la població”.